Världens största björn ska locka turister till Orsa


Två sibiriska Kamtjatkabjörnar ska importeras till Orsa Grönklitts björnpark. Under slutet av sommaren ska de förhoppningsvis rumla runt i parken.

Orsa Grönklitts björnpark tror att de till sommaren ska ha Dalarnas största nya turistattraktion. Det är Peter och Sofia, ett björnsyskonpar från en djurpark i Ungern, som ska dra turisterna.

Kamtjatkabjörnen är tillsammans med Kodiakbjörnen den största i världen. Längden är cirka tre meter och ståhöjden cirka två och en halv meter. De lever naturligt på Kamtjatkahalvön i Sibirien.

Björnarna äter från rika näringskällor som till exempel lax och de går bara i ide en kort period eller inte alls, med andra ord äter de nästan hela året om, vilket tillsammans bidrar till den stora kroppsvolymen.

Björnarna som kommer till Orsa väger 800 respektive 400 kilo som kan jämföras med björnparkens största hane som väger cirka 200 kilo. Peter tar upp hela sex kvadratmeter när han ligger på magen. 

Kamtjatkabjörnen är hotad och därför går det planerade köpet i linje med Orsa Grönklitts inriktning att försöka bevara utrotningshotade rovdjur. I Björnparken räknar man med att kunna utöka beståndet av Kamtjatkabjörnen och har börjat ordna stora hägn för framtidens nytillkommande björnar.

En delegation från Orsa Grönklitt var i förra veckan till Ungern och skrev kontrakt. Nu för man samtal med länsveterinären om karantäntid, plats för karantän och om vilka bestämmelser som ska gälla.

Förhoppningsvis ska allt vara i sin ordning till slutet av juli, så att björnarna kan få visa upp sig för besökarna då.