Världens sista clipper Cutty Sark förstörd av lågor
Ett eldhärjat vrak av Cutty Sark, den sista kvarvarande clippern i världen på Greenwich in London. (Foto: AFP/Handout)


Det berömda 1800-tals skeppet Cutty Sark, som anses som ett monument från gångna tiders historia om fartygsbyggande och sjöresor, drabbades enligt brandkåren i London av en eldsvåda på morgonen den 21 maj.

Branden bröt ut klockan 4.45 på morgonen och brandkåren larmades till Greenwich där världens sista kvarvarande clipper Cutty Sark stod i lågor. Enligt uppgifter från brandkåren i London anlände den första brandbilen inom fem minuter och elden hade då fått fäste och det brann kraftigt på däcket.

Tjock rök vällde upp mot himlen medan det brittiska brandförsvaret kämpade med full kraft för att kväva branden. Inom cirka en timme hade man fått kontroll över situationen och elden var släckt.

Fartyget fick dock omfattande skador och man misstänker att branden anlagts med avsikt att förstöra skeppet. Enligt nyheterna behövdes 40 brandbekämpare för att släcka branden.

Fartyget var på torrdocka i Greenwich där det stått i mer än 50 år och blivit en stor attraktion för turister världen över. Efter släckningsarbetet kunde man se förkolnade rester på fartygets däck.

Delar av skeppets inventarier hade avlägsnats innan branden på grund av en stor renovering som pågick där. Bland de avlägsnade delarna var galjonsbilder, trissa, master samt trädetaljer.

Historiskt sett var Cutty Sark byggd för att på det snabbaste sättet frakta te från Kina till England. Skeppet var en gång världens snabbaste och när fartyget fick börja frakta ull från Australien till Englands många spinnerier, registrerades alltid den snabbaste tiden för färden för det skeppet.

Troligen kommer Cutty Sark Trust att bygga upp det förstörda skeppet efter att alla skadorna har inventerats.

Orsaken till branden undersöks av Metropolitan polis med hjälp av brandexperter i London.