Världens minsta pterosaurie upptäckt i Kina


Forskare från Kina och Brasilien har upptäckt en ny typ av pterosauriefossil – kallad Nemicolop teruscrypticus eller ”gömd flygande skogsinvånare” – i Jehol Biota i Liaoningprovinsen i Kina. Detta djur levde under kritaperioden för ungefär 120 miljoner år sedan.

Stor som en sparv hade pterosaurien, en form av flygödla, en vingbredd på endast 25 cm och vägde mellan 30-50 gram. Fossilet är världens minsta trädpterosaurie-fossil.

Enligt Beijing Morning Post hittades fossilet i sediment från den tidiga kritaperioden. Ett stort antal fossiler från fiskar, fåglar och bevingade dinosaurier har upptäckts i området, vilket är ett viktigt fossilområde i Jehol Biota. Resultatet från undersökningen publicerades i den senaste utgåvan av PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

I artikeln står det bland annat att pterosauriefossilet är välbevarat och att det nästan formar ett helt skelett med en lång smal näbb, stora ögon men inga tänder. Fossilet tillhör en sorts tandlösa pterosaurier. Den lilla skogs-pterosaurien har en vingbredd på 25 cm, lika stor som en svalas. Analysen visar på att den var en mogen ung individ som kunde flyga trots sina korta vingbredd. Dessa små pterosaurier kunde lätt gömma sig i trädkronorna för att undvika större rovdjur.

Vetenskapsmän tror att skogs-pterosaurien är världen minsta tandlösa pterosaurie och den minsta pterosaurien under kritaperioden som hittills upptäckts. Den är till och med mindre än embryot av ödle-pterosaurien (som har en vingbredd på 27 cm) och som upptäcktes i Jehol Biota.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-2-28/66791.html