Världens ledare oense om skuldfrågan i Libanonkrisen


Bomber faller och människor dör i Libanon men ledarna från både väst- och arabvärlden är splittrade i frågan vem som har handlat fel och vad som bäst bör göras. Samtliga ledarna har nu kommit överens om att stödja FN som ska leda arbetet med att lösa konflikten.

Internationellt samarbete är viktigt, sade den finske utrikesministern Erkki Tuomioja på en presskonferens i Bryssel den 17 juli.

– EU är högt engagerat både i de humanitära och politiska aspekterna av Mellanösternkrisen, sade Tuomioja. Han föreslår att EU arbetar vidare efter de riktlinjer som G8 har arbetat fram.

Trots att G8-ledarna har kommit överens om ett gemensamt uttalande om Mellanöstern, misslyckades de med att komma överens om att kräva eldupphör från de inblandade parterna.

President Bush står fast vid sin linje att den militanta gruppen Hizbollah är grundorsaken till konflikten, medan Frankrikes president Chirac anklagar Israel för att ha använt övervåld.

Putin medgav på den avslutande G8-presskonferensen den 16 juli i St. Petersburg att det var  spänt på sammanträdet när Mellanösternfrågan diskuterades.

Den 12 juli kidnappade Hizbollah-militanter två israeliska soldater och dödade två andra vid en attack mot en israelisk försvarsstyrkas postering vid gränsen mellan Libanon och Israel. Israel svarade med att bombardera Libanon som är Hizbollahs tillhåll.

Inte heller kunde utrikesministrarna från arabförbundet, som träffades i ett krismöte i Kairo den 15 juli, komma överens om en gemensam deklaration om konflikten, på grund av gräl över Hamas och Hizbollahs kidnappningar av israeliska soldater, enligt arabiska medier.

Arabförbundet begär att FN:s säkerhetsråd antar en resolution som kräver eldupphör och att belägringen av Libanon avslutas. Liksom arabförbundet ville G8 att FN går i spetsen för att lösa konflikten. G8:s gemensamma linje för Libanonkonflikten är att prioritera skapandet av villkor för eldupphör.

För detta krävs att de israeliska soldaterna får återvända oskadda, att raketattackerna upphör, att israeliska militära operationer, inklusive de i Gaza, stoppas och att de arresterade palestinska ministrarna och parlamentsledamöterna släpps, enligt G8.