Världens diktaturer bjudna till kronprinsessans vigsel


När listan för kronprinsessan Victorias bröllopsgäster vid vigsel i Storkyrkan publicerades på hovets webbsida i veckan, framkom det att bland de inbjudna gästerna fanns representanter för ett flertal länder som bryter mot mänskliga rättigheter, liksom länder med enväldiga regimchefer.

Bland dessa länder finns Kina, Kuba, Nordkorea, Iran, Vitryssland, Saudiarabien, Brunei, Eritrea, Egypten, Libyen, Syrien och Sudan.

I Sverige har det pågått en räddningsaktion för den svenske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea sedan nio år tillbaka. Det var därför inte oväntat att flera personer riktade kritik mot inbjudan av Eritreas företrädare till bröllopet.

Enligt uppgifter i tidningen Expressen har vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde, TV-journalisten Lars Adaktusson, som engagerat sig för Dawit Isaak, och Dawit Isaaks bror Esayas kritiserat beslutet att bjuda in Eritreas representant.

Brodern har reagerat starkt på att Eritreas chargé d’affaires finns bland de inbjudna vilket fått honom att ”bli illamående”, enligt GT. Lars Linde tar upp också Eritrea samt Iran och Brunei som exempel på olämpliga länder med tanke på deras lista av brott mot mänskliga rättigheter, enligt SvD.

Lars Adaktusson har ansett det vara olämpligt och osmakligt att man har diktaturländer på gästlistan. Enligt hans mening borde man ”ta tillfället i akt och visa vad man tycker om den här regimen”.

På fredagen uttalade sig UD och hovet om att det är praxis att hela diplomatkåren bjuds in i statsceremoniella sammanhang, enligt TT. Hovet hade stämt av listan med UD innan den publicerades och UD hade inga invändningar mot någon på listan.

Eftersom inbjudan avser endast vigselakten i Storkyrkan och inte bröllopsmiddagen, anses inbjudan inte ha ett politiskt sammanhang. Hovet tar inte ställning till ländernas politik, demokrati eller mänskliga rättigheter, enligt UD:s talesman Cecilia Julin.