Världens äldsta träd är mellan 3 000 och 9 500 år gamla
Urgamla bristlecone-tallar i White Mountains i Inyo National Forest nära Bishop i Kalifornien. Bland dessa träd finns två tallar som är 4 800 respektive mer än 5 000 år gamla. (Gabriel Bouys/AFP/Getty Images)


Många träd har tyst bevittnat förändringarna på jorden i tusentals år.

Vissa av dem är gigantiska och visar tydligt hur gamla de är. Vissa är förkrympta, knöliga och förvridna, likt halta gamla män. Vissa ser inte det minsta speciella ut, likt sagogudar som på ett magiskt vis håller sig unga och smälter in bland sina yngre släktingar.

Här är en titt på några av de äldsta levande varelserna på jorden.

1. Gran, Sverige

En gran i Sverige har ett rotsystem som är omkring 9 500 år gammalt. Den klonar sig själv, det vill säga det växer ut en stam som kan leva i runt 600 år, och när den dör så växer en annan ut. Dess långa liv liknar sagans Fågel Fenix, som föds om och om igen, i stort sett likadan.

2. Metusalemträdet, Kalifornien

 


testing

testing

Urgamla bristlecone-tallar i White Mountains i Inyo National Forest nära Bishop i Kalifornien. (Gabriel Bouys/AFP/Getty Images)

Mystiken kring det berömda Metusalemträdet bevaras inte bara av dess ålder på nästan 4 800 år, utan också genom hemlighetsmakeriet kring var det är beläget. U.S. Forest Service håller dess läge hemligt för att skydda det från vandalism, och inga fotografier av trädet har publicerats. Det är en bristlecone-tall som finns någonstans i White Mountains i Kalifornien, tillsammans med många andra urgamla bristlecone-tallar.

Den kallas Metusalem efter den äldsta personen i bibeln. För att ge lite perspektiv på trädets ålder så var det runt 1350 år gammalt när den egyptiske faraon Ramses II föddes (omkring 1300 f.Kr.).

Bristlecone-tallar kan överleva så länge delvis på grund av deras täta och kådiga trä, som är svårt för skadedjur och svampar att tränga igenom.

En annan bristlecone-tall befanns år 2012 vara den äldsta i sitt slag – 5 062 år (i år alltså 5 064 år). Forest Service har också hållit platsen för detta träd hemligt.

 


testing

testing

(Gabriel Bouys/AFP/Getty Images)

3. Idegranen i Llangernyw, Wales

 


testing

testing

Idegranen i Llangernyw i Wales. Trädet är mellan 4 000 och 5 000 år gammalt. (Stemonitis via Wikimedia Commons)

Idegranen i Llangernyw i Wales bedöms vara mellan 4 000 och 5 000 år gammal, enligt Urban Horticulture Institute på Cornell University. Ett antal andra idegranar i Europa är över 2000 år gamla. Vissa gamla kapell inhystes i de ihåliga stammarna av urgamla idegranar och de äldsta idegranarna finns ofta på kyrkogårdar. På medeltiden höggs många idegranar ner, då dess trä var ett av de bästa för tillverkning av pilbågar.

Hemligheten bakom idegranarnas långa liv är förmågan att överleva om de blir delade, liksom dess giftighet som räddar den från att ätas av djur.

4. Cypressen i Abarkuh, Iran

 


testing

testing

Ett par poserar framför den 4000 år gamla cypressen i Abarkuh i centrala Iran. (John Moore/Getty Images)

Cypressen Sarv-e Abar I Abarkuh i Iran uppskattas vara 4 000 år gammal. Den är ungefär 25 meter hög och har en omkrets på 18 meter.

5. Sekvojan General Sherman i Kalifornien

 


testing

testing

General Sherman-trädet (Wikimedia Commons)

General Sherman är, sett till volymen, det största trädet i världen. Det är ett sekvojaträd i Sequoia National Park i Kalifornien. Stammens volym är nästan 1 500 kubikmeter. Andrew Douglass på University of Arizona har tagit ett prov från kärnan av trädet och uppskattar att det är mer än 3 500 år gammalt.

6. The Senator, Bald Cypress, Florida

 


testing

testing

”The Senator”, ett 3 500 år gammalt i Big Tree Park i Florida. Fotot togs 36 timmar innan det urgamla trädet i en brand. (Jonclift via Wikimedia Commons)

En narkoman i Florida brände ner ”The Senator”, ett träd som uppskattades vara 3 500 år gammalt. 2012 tände Sara Barnes eld på trädet och tog bilder med sin mobiltelefon. Senare förklarade hon för myndigheterna att hon behövde ljus för att kunna se drogerna som hon höll på att ta. Hennes försvarsadvokat Michael Nappi sade till Orlando Sentinel i januari i år att Barnes hade gått igenom program för narkotikaavvänjning, fortsatt att gå på möten med Anonyma Alkoholister och Anonyma Narkomaner, bodde med sina föräldrar och i stort sett hade ordnat upp i sitt liv.

7. Te Matua Ngahere, Kauri, Nya Zeeland

 


testing

testing

Kauri-trädet Te Matua Ngahere (Skogens fader) på Nya Zeeland.

(Wikimedia Commons)

 


testing

testing

Te Matua Ngahere (Wikimedia Commons)

Ett kauri-träd på Nya Zeeland bedöms vara mer än 2 000 år gammalt. Det är känt som Te Matua Ngahere, som betyder ”Skogens fader”. Det är det näst äldsta kauri-trädet på Nya Zeeland. Man kan föreställa sig vilken vördnad och förvåning Nicholas Yakas måste ha känt när han upptäckte detta urgamla träd 1928 när han jobbade med att bygga en landsväg genom området.

8. Jomon Sugi, Japan

 


testing

testing

Jomon Sugi i Yakushima, Kagoshima-prefekturen, Japan. (Wikimedia Commons)

Jomon Sugi-trädet är ett av många sugi-träd på den japanska ön Yakushima, och  har funnits där i tusentals år. Jomon Sugis ålder uppskattas vara mellan  2 000 och 7 200 år. Dess oregelbundna form sägs ha skyddat det från att huggas ned. En stubbe i närheten visar ett omkring 3 000 år gammalt träd som inte hade samma tur. Enligt lokalbefolkningen höggs det ned för att bygga ett tempel på 1500-talet.

Jomon Sugi är ungefär 25 meter högt och har en omkrets på omkring 16 meter. Yakushimaön är nu med på UNESCO:s världsarvslista.

9. Pando, amerikanska aspar, Utah

 


testing

testing

Pandoträden står vid en naturskön väg i Fish Lake National Forest, Utah. (J Zapell/USDA)

Pando är en grupp av amerikanska aspar som delar ett enormt rotsystem och anses vara en enskild levande organism. Den kan ha slagit rot för alltifrån 10 000  till en miljon år sedan.

 


testing

testing

Pandoträden står vid en naturskön väg i Fish Lake National Forest, Utah. (J Zapell/USDA)

Krama inte detta träd

Växter som växer på ett helt oväntat sätt

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri