Världen väntar på USA:s lösning av budgetkrisen
Washingtonmonumentet ligger vid Vita huset där president Barack Obama och toppolitiker slåss mot klockan under söndagen för att nå en uppgörelse om budgettaket. (Foto: Jewel Samad / AFP)


Så här i sista minuten verkar en uppgörelse om den amerikanska budgetkrisens lösning vara nära, uppger ABC News. Skuldtaket kan komma att tillfälligt höjas tills efter valet 2012 och det kan bli ett sparpaket på tretusen miljarder dollar under de kommande tio åren.

USA:s statsskuld är nästan 100 procent av landets BNP. Under de senaste tio åren har skuldtaket höjts lika många gånger. Den 2 augusti når statsskulden 14 300 miljarder dollar och USA tvingas ställa in betalningarna om ingen uppgörelse kommer till stånd.

President Obama har sin åsikt om skuldtaket precis som demokrater och republikaner har sina. Viljornas strid pågår medan förhandlingar förs i Vita huset för att få fram ett förslag som kan godkännas av kongressen.

Professor Dale Mortensen, nobelpristagare i ekonomi säger till SR att USA inte har återhämtat sig från den senaste finanskrisen. Han tror att oavsett hur det blir, kan landet gå in i en längre tids recession. En kompromiss kommer att innehålla besparingar men det är fel väg att gå, menar han.

Det som krävs är i stället stimulanser så att amerikanarna börjar konsumera igen.

– Den enda lösningen är att övertyga alla amerikaner att det inte lönar sig att försöka bli rik genom att inte konsumera, säger Dale Mortensen till SR.

Japan och Storbritannien varnar för katastrofala konsekvenser för den globala finansmarknaden om avtalet inte blir klart i tid, skriver Dagens Industri på sin nätsida.