Varje droppe räknas
Scenerna från havet, fyllda med olika färger och djur, fyller snart väggmålningen då barnen målar tillsammans med Wyland. (Joshua Philipp/The Epoch Times)


Han målar grönt och gult över en sex meter lång duk. Den internationellt berömde marinkonstnären Wyland har börjat arbeta på en ny väggmålning. Vid sidan av honom sitter barn och ser på då bilden av en val börjar ta form. Barnen väntar på att själva få ta del i arbetet.

Känd för sina enorma havsinspirerade väggmålningar i naturlig storlek är Wyland en konstnär som engagerar sig i att besöka skolor, akvarium och djurparker för att lära barn om rent vatten i hav, sjöar och floder.

– Jag tror de genom att se naturens skönhet kommer vilja beskydda den. Genom att måla djuren i havet och själva få vara med om att skapa miljökonst, kanske de tar nästa steg och blir nyfikna på att lära sig mer, säger Wyland.

Scenerna från havet med mängder av färger och djur fyller snart väggmålningen då barnen börjar målar tillsammans med Wyland.

– Jag har målat en knubbsäl. Det är mitt favoritdjur, säger åttaåriga Elle Samdiere.

Målet med Wylands turné i år är att minska vattenslöseriet med 37 miljoner liter nästa år. I år har Wyland fått hjälp av ett mobilt utbildningscenter med 4D-bio, datorer och prova-på aktiviteter.

– Det är fantastiskt. Det är ett fint tillfälle för barn att få träffa en otrolig konstnär och samtidigt få med sig hem ett budskap om att bevara våra hav, säger en av föräldrarna, Jenny Ilfeld.

Med Wyland i spetsen grundades 1993 den ideella Wyland-föreningen som hängivit sig åt att skapa medvetenhet kring miljö genom att lära barn om marinvetenskap och bevarande av vatten.

Wyland har arbetat med sitt ”Valväggs-projekt” sedan 1981 och har målat 95 enorma väggmålningar i 72 städer runt om i världen. Han har målat djur i naturlig storlek såsom 30 meter långa blåvalar och andra djur. De största målningarna är 300 meter långa och 30 meter höga. Wyland säger att han hoppas kunna färdigställa sin hundrade väggmålning 2008 för att avsluta sitt 27 år långa projekt. Efter det vill han fortsätta att måla med barn i andra projekt.

– Barns konst är mycket kraftfull, de kan förändra världen. Vi måste bara tro på dem, låta dem vara med och hjälpa dem att åstadkomma en förändring.

Översatt från engelska.