Vargjakten börjar på lördag trots EU:s hot om domstol
Arkivbild från förra årets vargjakt. Honan fälldes nära Kristinehamn och vägde 39,5 kg. (Foto: Olivier Morin / AFP)


Det får finnas 210 vargar i Sverige men i våras föddes ovanligt många kullar så fler borde få skjutas av anser Jägarförbundet. EU-kommissionen granskar om Sverige bryter mot EU-direktivet om bevarande av rovdjur.

Jägarförbundet i Örebro län vill skjuta fler än de två vargar som de fått lov till av Naturvårdsverket. Anledningen är att det under året som gick föddes rekordmånga vargkullar, 25 – 27 stycken enligt en gjord inventering.

Av den anledningen anser jägarna i Örebro att de borde få skjuta 4 vargar eller åtminstone tre, det antal de hade vid förra årets jakt. Eftersom regeringen har tänkt sig att det aldrig ska vara mer än 210 vargar i landet bör fler följaktligen fler få skjutas i år, anser förbundet.

Vargjakten startar på lördag och allt som allt ska 20 vargar få skjutas. Det är något Naturskyddsföreningen ogillar för man anser att vargen är ett av mest hotade däggdjuren i Sverige och dessutom kan vargjakt bara tillåtas om vargstammen är livskraftig. Föreningen menar att 210 vargar inte räcker till det.

Naturskyddsföreningen har anmält jakten till EU-kommissionen.

– Förhoppningen är naturligtvis en fällande dom. Vi har varnat för det här – jag skäms. Det är tragiskt och det hotar vargstammen. Och det är pinsamt för svensk naturvård som varit ledande sedan 60-talet, sade Mikael Karlsson ordförande till DN.se.

EU-kommissionen ifrågasätter vargjakten och granskar nu om Sverige bryter mot direktivet för skyddandet av hotade arter.

Naturskyddsföreningen menar att regeringen borde stoppa vargjakten i väntar på EU-kommissionens uttalande.

Miljöminister Andreas Carlgren säger i en kommentar till SR att vargjakten i vinter ska genomföras trots EU-kritiken. Han blev genast anmäld till riksdagens konstitutionsutskott av Åsa Romson, Miljöpartiet.

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik skriver i ett brev till den svenska regeringen att det finns delar i den svenska politiken som verkar vara oförenliga med EU:s regler för bevarande av rovdjur. Kommissionen överväger att anmäla Sverige till EU:s domstol.