Vårfrudagen och våffeldagen
Melozzo da Forlì (ca. 1438-1494), finns i Pantheon in Rom. (Foto: Public Doman)


Maria var en ung flicka i staden Nasaret. En dag kom ängeln Gabriel till henne och berättade att hon skulle få en son trots att hon aldrig haft någon man. Hon skulle ge barnet namnet Jesus. Ängeln berättade att sonen skulle komma att kallas för den Högstes son.

Till minne av Marias bebådelse, som den här tilldragelsen kallas, firas Jungfru Marie bebådelsedag den 25 mars varje år, en högtid i kyrkoåret.

Under medeltiden betydde ordet fru ursprungligen härskarinna och var förbehållet drottningar. Vår Fru är en medeltida benämning på jungfru Maria.

Vår Fru uttalades på olika sätt i Sveriges avlånga land och hur det nu än var så blev vårfrudagen även våffeldagen. Denna missuppfattning har lett till att vi äter våfflor på den här dagen.

Redan under medeltiden gräddades våfflor, då över öppen glöd. I början av 1900-talet var det populärt att ta en söndagspromenad till ett våffelbruk som fanns längs promenadstråken.

barbro_vaaffla

Dags för våffla! (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)

Dagens stockholmare kan på helgerna äta brunch på Brasserie Elverket. Den avslutas med en populär våffelbuffé. Eftersom det idag är våffeldagen serverades våfflor till lunch för de hugade.

Förr kunde man äta goda våfflor på Drottning Kristinas jaktslott som ligger mitt inne i Göteborg. Det går inte längre och Liseberg är inte heller öppet så där går det heller inte att få några våfflor idag. Tur att en har eget våffeljärn.