Varför Trump pekade ut de sju länderna
USA:s president Donald Trump pratar med media efter mötet med offren och deras familjer veckan efter attacken mot Ohio State University i Columbus den 28 november 2016. Foto: Timothy A. Clary/AFP/Getty Images


När president Donald Trump förbjöd medborgare från sju länder som betraktas med ”särskild oro” inresa i USA under 90 dagar, var det huvudsakligen för att ”skydda landets invånare från utländska medborgare med avsikt att begå terroristhandlingar i USA”, enligt hans exekutiva order.

Terrorister från de sju länderna – Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – har sedan elfte september-attackerna 2001 i New York gjort många försök att döda amerikaner. Vissa gånger har de varit väldigt nära att lyckas.

För tre månader sedan körde Abdul Razak Ali Artan sin Honda Civic rakt in i en folkmassa på Ohio State Universitys skolgård. Sedan hoppade han ur bilen, svingade en slaktarkniv och högg urskillningslöst omkring sig. 13 människor skadades. När polisen kom till platsen sköt de honom till döds. Artan kom till USA som somalisk flykting 2014. Tjänstemän fann att Artan inspirerats av nätpropaganda från terrorgruppen IS som uppmanar muslimer att göra ”ensamvargsattacker” i västländer.

Polisstyrkan som kom till Ohio State University vid attacken den 28 november 2016 sköt ner gärningsmannen. Foto: Paul Vernon AFP/Getty Images

Polisstyrkan som kom till Ohio State University vid attacken den 28 november 2016 sköt ner gärningsmannen. Foto: Paul Vernon AFP/Getty Images

Omar Faraj Saeed Al Hardan, åtalades den 6 januari 2016. Enligt de federala åklagarna hade han planerat att spränga två varuhus i Houston. Han ville även gå med i IS tillsammans med Aws Mohammed Younis Al-Jayab som påstås ha ”rest utomlands för att strida med terroristorganisationen och ljög för myndigheterna om sina förehavanden”, enligt dåvarande biträdande justitieministern för nationell säkerhet John P. Carlin. Båda är födda i Irak och kom till USA som flyktingar.

Baserat på ofullständiga uppgifter som samlats in från offentliga källor utgör personer från dessa sju länder en minoritet av de terrorister som dömts efter 9/11. Men allteftersom IS förlorar mark i Irak och Syrien förväntas deras soldater röra sig från slagfältet i Mellanöstern till ”ensamvargsterrorism” och infiltrera Europa och USA som flyktingar, invandrare eller besökare.

Den troligaste inkörsvägen är via dessa sju länder, som antingen inte samarbetar med USA:s kontrollprocess eller är så instabila att de gör den nuvarande undersökningsmetoden ineffektiv.

– Islamiska staten har svurit att infiltrera flyktingströmmen, och europeiska myndigheter har medgett att de gjort det, sade Robert Spencer på Jihad Watch.

Ökat antal attacker

De senaste två åren har närmare 300 människor dött i terroristattacker i Europa. De flesta av gärningsmännen var bosatta i Frankrike eller Belgien med algeriskt, marockanskt eller tunisiskt ursprung. Många av dem hade rest eller tänkt resa till Syrien för att slåss med IS innan de genomförde attackerna i Europa.

Frankrike har drabbats hårt av terroristattacker de senaste åren. Bilden är tagen på årsdagen av den stora terroristattacken när självmordsbombare och skyttar från terrorgruppen IS, (Islamiska Staten)130 dödade människor den 13 november 2015. Foto: Francois Guillot/AFP/Getty Images.

Frankrike har drabbats hårt av terroristattacker de senaste åren. Bilden är tagen på årsdagen av den stora terroristattacken när självmordsbombare och skyttar från terrorgruppen IS, (Islamiska Staten) dödade 130 personer den 13 november 2015. Foto: Francois Guillot/AFP/Getty Images.

Men även attacker som genomförts av individer från de sju länderna har ökat i antal.

Mohammad Daleel var en 27-årig flykting från Syrien. Den 24 juli 2016 bar han en bomb som hann explodera innan han hann genomföra sin attack. Ingen annan än han själv dog i explosionen, men 15 personer skadades.

Fyra män greps för att ha planerat bombdåd och skottlossning i Düsseldorf i Tyskland i februari och juni förra året. Tre av männen anlände till Europa som syriska flyktingar 2015. En av männen avslöjade att ytterligare sex syriska soldater skulle ansluta till dem för att genomföra attackerna.

Tarek Belgacem, som attackerade en polis med en köttyxa i Paris den 7 januari 2016, var tunisier, men hade kommit till Europa under falskt namn och låtsades vara flykting från Irak eller Syrien.

Två av de nio skyldiga till Paris-attacken i november 2015 identifierades av IS som irakier. En av dem kom till Europa och utgav sig för att vara syrisk flykting. Franska myndigheter drog slutsatsen att hans pass troligen stulits från en död syrisk soldat.

Den 22-årige syriska flyktingen Jaber al-Bakr greps den 10 oktober 2016. I hans bostad hittades sprängämnen, och han anklagades för att ha planerat en attack mot en tysk flygplats.

Ideologisk grund

Trumps order pekar inte bara ut terrorister, utan också ”de som inte stöder konstitutionen eller de som vill sätta våldsamma ideologier över amerikansk lag”.

Många av terroristerna i Europa har radikaliserats på hemmaplan, i områden som – i alla fall delvis – misslyckats med att assimileras till europeiska värderingar.

”Amerika är mycket bättre på att assimilera invandrare än Europa, men det europeiska exemplet ger anledning till oro”, skrev David French i sin artikel ”Rise of ISIS: A Threat We Can’t Ignore” i tidskriften National Review. ”Den inhemskt framvuxna terrorismen i Europa är definitivt inte ett argument för att ta emot fler människor från länder med stark stamkultur, vilka visat sig vara särskilt mottagliga för jihadistiska budskap”.

De sju länderna identifierades som en del av ett lagförslag för att skärpa visumkraven för personer från, eller som nyligen rest till, Iran, Irak, Sudan och Syrien. Förslaget lämnades av den tidigare republikanska kongressledamoten Candice Miller och stöddes av 93 ledamöter, däribland 29 demokrater.

Från början var bara de fyra länderna inkluderade i förslaget, men departementet för inrikessäkerhet fick i uppdrag att lägga till andra länder som var föremål för ”särskild oro” inom 60 dagar. Departementet lade till Libyen, Somalia och Jemen den 18 februari 2016, med hänsyn till ett ”växande hot från utländska terrorister”.

Trumps order fryser tillfälligt invånare i de sju länderna från att komma till USA, för att ge säkerhetstjänsten tid att utveckla en mer noggrann och ”enhetlig standard och procedur för kontroll”.

Ordern medger undantag, vilket då bedöms från fall till fall. Den 31 januari hade regeringen beviljat 872 sådana undantag, rapporterade AP, som citerade en icke namngiven tjänsteman.

Rapportering av Joshua Philipp