Varför terroristerna valde Volgograd
Ryska soldater patrullerar vid minnesmärket för slaget vid Stalingrad, i staden Volgograd, södra Ryssland, den 31 december 2013. Ryska myndigheter beordrade polisen att skärpa säkerheten på järnvägsstationer och andra anläggningar i hela landet efter två självmordsbombattacker i staden den 30 och 29 december. (Foto: Denis Tyrin/AP)


Självmordsbombare som i söndags och måndags attackerade staden Volgograd i Ryssland har lämnat efter sig 31 döda och många skadade.  Världen undrar var nästa attack kommer att ske, och analytiker att funderar på taktiken bakom valet av platsen.

Volgograd som ligger omkring 650 kilometer från staden Sotji och ungefär på samma avstånd från Moskva har en befolkning på en miljon, jämförbar storleksmässigt med ett dussintal eller fler ryska städer.

Tågstationen i Volgograd, där den första attacken skedde i söndags, är ett viktigt nav, och den viktigaste järnvägsstationen i staden som fungerar som en port till södra delen av det ryska territoriet som gränsas av Svarta havet, Kaspiska havet och Kaukasusbergen. Men det är sannolikt inte orsaken till att det attackerades, anser Dmitrij Trenin, chef för Carnegie Moscow Center i Moskva.

”Volgograd, f d Stalingrad, en symbol för Rysslands tragedi och triumf under Andra världskriget, har valts ut av terroristerna just på grund av dess status i människors sinnen. Deras mål var att skada Rysslands stolthet, liksom dess folk”, skrev Trenin i ett inlägg på centrets hemsida.

De två självmordsbombningarna, en vid järnvägsstationen och den andra på en buss på tisdagen tros vara ett verk av rebeller som vill skapa en islamisk stat i norra Kaukasus. Myndigheterna har sagt att likheten mellan de bomber som har använts tyder starkt på att en och samma grupp ligger bakom båda attackerna.

Trenin sade att attackerna troligen vara tänkta att störa nyårsfirandet, eftersom detta är den viktigaste högtiden på året för ryssarna. Fastän attackerna inträffade ungefär en månad innan vinter-OS planeras att starta i Sotji, sade Trenin att det inte är säkert att de är kopplade till de olympiska spelen.

Nyårsfirandet ställdes in i Volgograd, och myndigheterna har bett invånarna att inte tända smällare. Mer än 5 200 säkerhetsstyrkor har utplacerats i Volgograd, sade en polisman till nyhetsbyrån Interfax. Han nämnde inte hur jämförbart detta är med de normala säkerhetsnivåerna i staden.

Andrej Soldatov, redaktör för Agentura.ru, en webbplats med fokus på information om terrorism, sade att terroristerna kan ha som mål att splittra säkerhetsstyrkorna, och iscensätta en distraktion, en störning i Volgograd.

”Eftersom nu, med de kommande olympiska spelen, … [kommer säkerhetsstyrkorna] att tvingas att tänka på att inte bara garantera säkerheten i de större ryska städerna samt Sotji utan även också infrastrukturen kring de olympiska anläggningarna”, sade han till Radio Free Europe.

”Utöver det måste de också att ägna särskild uppmärksamhet åt Volgograd. Det är en effektiv taktik; att avleda uppmärksamheten från en plats där terrorister kan planera sin nästa attack. ”

Dmitry Malashenko, Kaukasienexpert inom Carnegie Moskva, sade att attacken i Volgograd innebär att myndigheterna måste vara beredda på en attack var som helst i Ryssland.

”Det är tydligt att det finns någon form av lämpligt fungerande system [i Volgograd] som passar någons syften. Oavsett om det är någon från en organisation, lokalbefolkningen, eller folk utifrån, vet vi inte”, sade han till Radio Free Europe.

Soldatov, som citerades i tidskriften Christian Science Monitor, varnade,

”Det finns ingen anledning att anta att Sotji och Moskva är säkra, bara för att de slog till mot Volgograd.”

Översatt från engelska


Ryska poliser redo att kontrollera människor som anländer till Röda torget för att fira nyårsafton i Moskva, Ryssland, den 31 december. Självmordsbombare dödade 14 personer på en buss i måndags i staden Volgograd. Det var den andra dödliga attacken på två dagar i staden som ligger bara 400 miles (650 kilometer) från Sotji,  platsen för vinter-OS 2014. (Foto: Pavel Golovkin/AP)

Ryska poliser redo att kontrollera människor som anländer till Röda torget för att fira nyårsafton i Moskva, Ryssland, den 31 december. Självmordsbombare dödade 14 personer på en buss i måndags i staden Volgograd. Det var den andra dödliga attacken på två dagar i staden som ligger bara 400 miles (650 kilometer) från Sotji, platsen för vinter-OS 2014. (Foto: Pavel Golovkin/AP)


Blommor och leksaker har placerats på platsen för en självmordsbombares attack på en trådbuss i staden Volgograd, Ryssland, den 31 december 2013. (Foto: Denis Tyrin/AP)

Blommor och leksaker har placerats på platsen för en självmordsbombares attack på en trådbuss i staden Volgograd, Ryssland, den 31 december 2013. (Foto: Denis Tyrin/AP)