Varför har mullvadar tolv fingrar?
Europeisk mullvad (Talpa europaea) (Foto: University of Zurich)


Mullvaden är den enda kända djurarten som har sexfingriga tassar. Detta fenomen kallas polydaktyli, är ärftligt och förekommer ibland som en avvikelse hos människor och vissa djur, som till exempel hundar och katter.

I själva verket är mullvadens extra finger mer som en liten tumme, som förstorar tassens yta att gräva med. Mullvaden vilar också på tummarna mellan grävpassen.

Till skillnad från de andra fingrarna har tummen dock inga rörliga leder utan är egentligen ett ben format som en skära.

Ett internationellt forskningsteam har gjort nya upptäckter inom genetiken och embryoutvecklingen av mullvadens tumme. Tummen utvecklas senare och på ett annorlunda sätt jämfört med de andra fingrarna alltmedan embryot utvecklas.

Polydaktyli tycks vara en slumrande egenskap under embryoutvecklingen hos ryggradsdjur på land och som aktiveras under vissa förhållanden. Hos mullvadar är dock egenskapen konstant aktiverad.

Forskarna använde molekylmarkörer för att fastställa att tummen utvecklas från ett transformerat sesamben från vristbenet i ett senare stadium än de vanliga fingrarna.

En annan ovanlig egenskap som observerades under mullvadens embryoutveckling är utvecklingen av ”manliga” könsorgan hos honor. Många mullvadar uppvisar maskuliniserade könsorgan eller ”ovotestis”, innehållande vävnad för både testiklar och äggstockar.

De två fenomenen kan ha ett samband eftersom androgena steroider kan påverka tillväxt och förändringar i benen, och en hög nivå av kvinnligt testosteron tros ha en koppling till polydaktyli hos människor.

Studien publicerades i tidskriften Biology Letters den 13 juli.

Översatt från engelska