Varför är vissa istappar ojämna och andra släta?
Istappar hänger från ett tak i ett bergspass i Österrike. (Foto: Johannes Simon/Getty Images)


Forskarna vet förvånansvärt lite om hur is formas, sade Stephen Morris, experimentell fysiker, till Canadian Press.

Det kan tyckas vara en trivial fråga, enligt Morris, men hur isbildningen går till påverkar flygfarten och andra viktiga verksamheter. Morris och hans forskarteam på University of Toronto i Kanada har upptäckt varför vissa istappar bildas med ojämnheter medan andra är släta.

Man trodde tidigare att detta hade att göra med vattnets ytspänning. Ytspänningen gör det till exempel möjligt för små insekter att gå på vatten. Det visar sig nu istället att vattnets renhet är den avgörande faktorn.

Rent vatten formar släta istappar. Även milt förorenat vatten formar istappar med ojämnheter. Vatten som innehåller höga halter salt bildar istappar med mycket ojämnheter. Små orenheter i Torontos tappvatten orsakade ojämnheter hos istappar som skapats i laboratorium.

Nedan är en film där tre istappar bildas. Alla tre istapparna skapades ”under identiska förhållanden avseende omgivande temperatur, hastighet på vattentillförseln, och munstyckets temperatur”, förklarade Morris. Den första bildas med destillerat vatten, den andra med viss salthalt, och den tredje med mer salt.

Morris studie publicerades i New Journal of Physics den 17 september.

Översatt från engelska