Varför ändrade den nordkoreanske avhopparen sin berättelse?
Den fånge som flydde från det nordkoreanska Fångläger nr 14, Shin Dong-Hyuk, talar under en debatt om "Amerikas roll för främjande av demokrati och mänskliga rättigheter" vid 2012 års Foreign Policy Initiative Forum i Washington den 27 november 2012. (Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images )


Frågan om hur trovärdiga vissa nordkoreanska avhoppare är har aktualiserats efter att Shin Dong-Hyuk, som överlevt nordkoreanskt fångläger, medgav att han ändrade delar av sin berättelse – men detta bör inte tona ned de övergrepp som sker i fängelser och arbetsläger under den kommunistiska regimen, sade en människorättsorganisation.

Shin, som är huvudpersonen i boken, ”Flykten från Läger 14”, medgav för författaren, Blaine Harden, att han ändrade flera delar av sin berättelse. ”Shin säger nu att han torterades i Camp 14 år 2002, när han var 20 år gammal, som straff för sitt avhopp till Kina. I boken gav han en redogörelse för hur han blivit torterad i lägret när han var 13 år gammal”, skrev Harden.

Han berättade för Harden att ”Jag tyckte att det var för smärtsamt att tänka på några av de saker som hände. Så jag gjorde en kompromiss i mitt sinne. Jag ändrade några detaljer som jag trodde inte skulle spela någon roll. Jag ville inte berätta exakt vad som hände för att inte behöva återuppleva dessa stunder igen”, enligt Hardens hemsida.

Den nordkoreanska regimen har inte offentligt kommenterat att Shin ändrat sin berättelse, men den Europeiska alliansen för mänskliga rättigheter i Nordkorea sade att det finns sannolika skäl till att han ändrade sin berättelse.

Sannolika skäl för ändring

”Shin är utan tvekan ett offer för övergrepp – hans ärr visa att han har utsatts för extremt hård tortyr”, sade man, och tillade att ”våra minnen inte är ofelbara – inte många människor kan komma ihåg detaljer i sina liv exakt så som de hände”.

Samtidigt matchar ändringarna i hans vittnesbörd liknande kommentarer från överlevande från fångläger. ”Det vore fel av kommentatorer om de använde detta för att avfärda hans redogörelse för sitt liv eller andra landsflyktigas redogörelser”, tillade man.

Organisationen påpekade också att det handlar om ”30 000 nordkoreaner som har lyckats finna fristad i ett annat land, av vilka många kan minnas brott mot mänskliga rättigheter – varav en del finns dokumenterade i FN:s undersökningskommissions rapport”.

Det senaste avslöjandet ger också lite insikt i psykologin när det gäller nordkoreaner som har hoppat av.

”De sällsynta fallen där nordkoreaner ändrat sina berättelser kan bero på många faktorer: psykologiska problem med att anpassa sig till sina nya miljöer; skydda sina nära och kära som är kvar inne i Nordkorea; och det enkla faktum att de har vuxit upp i ett system där, för att parafrasera ett uttalande som används om den ’mödosamma marschen’, att bara oärliga människor överlever”, sade människorättsgruppen.

Hade gjort ett misstag

Shin sade senare till Harden att han insåg att han hade gjort ett misstag.

”Jag ber om förlåtelse”, ska han ha sagt.

”Jag insåg inte att det skulle ha betydelse om jag ändrade de här detaljerna”, svarade Shin när han fick frågan om varför han hade ändrat vissa detaljer i sitt vittnesmål. ”Jag har väldigt dåligt samvete för att jag inte kunde komma med hela sanningen från början.”