Våren in, vintern ut - Ryttarspel i Eksjö
Vintern hade länge övertaget över Våren i en häftig kamp mellan vår och vinter i Ryttarspelen på valborgsmässoafton i Eksjö. (Foton: Veronica Örfelth/Epoch Times)


För 55:e året i rad firade man i Eksjö Valborg med de traditionsenliga Ryttarspelen. En häftig kamp mellan Vår och Vinter utspelade sig framför besökarna som till sist tacksamt välkomnade Vårens seger.

Det var ryttarföreningen med hjälp av Lions som såg till att Ryttarspelen och striden mellan Vita och Gröna även detta år gick som det skulle. Firandena började traditionsenligt med hemvärnets musikkår på Stora torget. De spelade sig sedan vidare till Sjöängen bakom gamla I12 -området i Eksjö. Kommunens kulturchef Eibert Einarsson var konferencier under kvällen och kunde hjälpa våren på traven.

Välkomsttalet stod Lions president, Håkan Titus för:
– Det finns sju stycken Valborg i Eksjö, finns det någon av dem här i dag, undrade han, men ingen gav sig märkbart till känna.

Annika Triberg är författare och journalist med anknytning till Eksjötrakten, närmare bestämt Paradis. Hon berättade bland annat om den ursprungliga Valborg, en nunna som helgonförklarades den 1 maj år 779.

Sedan var det dags för det alla väntat på – Ryttarspelen, och striden mellan de Vita och Gröna. In kommer ett tiotal hästar i vita- och blåa, kyliga färger. På en av hästarna sitter vårprinsessan Sara Buder i damsits. Hon och vintergreve Christer Brevenstam får sedan tillsammans betrakta en uppvisning av vinterryttarna från Eksjö Ryttarförening ERF, som gjorde sitt bästa med att imponera med sina fina hästar, samtidigt som popmusiken strömmade ur högtalarna.

När vårryttarna, i färggrann utstyrsel kommer in på arenan jublar publiken. En strid sätts igång och kampen pågår ganska länge. Barnen ropar:
– In med våren ut med vintern! Heja våren! Heja våren!

Några av de äldre barnen ropade i stället:
– Heja vintern! Ut med våren!

Vinterryttarna hade nästan helt försvunnit när alla vinterhästarna envist återvänder in på arenan igen i full styrka, detta gav vintern ännu lite mer kraft att kämpa sig kvar. Plötsligt krockar två hästar och en av vårryttarna flyger av sin häst. Allt verkar dock gått bra då denne snart är uppe på sin häst igen.

Fler barn ropar nu högljutt och upprepar om och om igen:
-In med våren ! Ut med vintern! In med våren ut med vintern!

Till sist vinner också vårens ryttare precis som sig bör, och de kan med sina fina gröna dräkter och färglada svärd även de visa upp sin ryttarkonst inför den vackra prinsessan.

Prinsessan får efter uppvisningen det traditionsenliga Ryttarsmycket av Lions president vilket är en stigbygel med ett par stenar i från Guldsmeden Smycka.

Efter uppvisning av ryttarna kan Vårgreve Johan Ragnarsson ta med sig sin sköna prinsessa och åka vidare i sin kortege mot nya äventyr.

Kvällen var inte slut med det, för vid sjön intill hade en stor brasa tänts. En kille i knallgul jacka från ”Lions” vid namn Helge Petersson berättade lite om Lions arbete. Alla Lions insamlade pengar går alltid fram och inget går till administrativa kostnader, säger Helge till Epoch Times. Själv har han varit med i Lions i 43 år. Allt som Lions gör är ideellt. I Eksjö har de mycket bra sammanhållning, menar Helge.
– Vi träffas en gång i månaden och arbetar med något gemensamt projekt. Ett av de projekt jag är mycket nöjd med var då vi jobbade hårt med att rengöra en sjö som var väldigt förorenad.

I ett annat exempel pekar han i riktning mot brasan, på en samling sittplatser och berättade att de hade Lions gjort. Nästa projekt han själv jobbar med just nu är förberedelser inför ett så kallat Ankrace. Lions säljer då plastankor för 20 kronor styck, dessa ska sedan tävla nerför den lilla ån som rinner genom gamla stan i Eksjö. Det finns tusentals kronor i prispengar för de första lyckliga ankägarna som lyckats köpa den snabbaste ankan.


Författaren Annika Triberg vårtalade i strålande kvällssol.

Författaren Annika Triberg vårtalade i strålande kvällssol.


Prinsessan och Vintergreven tittar på vinterryttarnas uppvisning.

Prinsessan och Vintergreven tittar på vinterryttarnas uppvisning.


Vårens gröna riddare kämpar och vinner över Vintern.

Vårens gröna riddare kämpar och vinner över Vintern.


Vårgreven är nöjd att han vunnit striden och den vackra prinsessans hand.

Vårgreven är nöjd att han vunnit striden och den vackra prinsessans hand.