Värderån med hjälp av helikopter


Den organiserade brottsligheten har stärkt sitt fäste i Sverige. För första gången i landets historia har ett rån utförts med hjälp av helikopter. Rånet skedde mot en värdedepå i södra Stockholm. Hur stort bytet av kontanter blev är inte känt.

Natten till den 23 september stjäls en helikopter och klockan 05.15 vinschas tre maskerade tungt beväpnade personer ner på taket till G45:s värdedepå i Västberga i södra Stockholm. En ruta krossas och de tar sig in i byggnaden samtidigt som polisen får larmet. Sex minuter senare är polis på plats och de hör flera explosioner. Polisen säkrar flyktvägar på marken. 20 till 25 minuter efter inledningen på rånet lyfter helikoptern med rånare och ett förmodat stort byte av kontanter.

På grund av en misstänkt sprängladdning kunde polisen inte använda egen helikopter i spaningen. Det är andra gången på två år som polisens helikoptrar saboteras.

– Det visar att den organiserade brottsligheten ytterligare har stärkt sitt fäste och att detta är ett angrepp på hela samhället och ett hån mot rättsväsendet, säger Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet.

Sverige har tre stora värdetransportföretag, däribland G45. Just det här företaget har investerat en halv miljard kronor de senaste åren för att stärka skyddet kring landets värdedepåer, ändå blev det utsatt för rån.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet är kritisk eftersom det varit flera rån mot värdedepåer tidigare och olika metoder har använts, därför har säkerheten skärps, men vill man komma över en stor summa pengar måste man gå genom taket menar han i en intervju med Sveriges Radio. Han sade också:

– Med lite fantasi kunde man ha gissat sig till att något sådant mycket väl skulle kunna inträffa.

Professorn anser det inte borde ha varit problem med att finna helikopterförare till rånet.
– Med tanke på hur mycket som står på spel så tror jag inte att det är så svårt att värva en person som kan göra det här.

Polisens bedömning av helikopterförarens kompetens är att den som landade helikoptern är en extremt skicklig pilot, alternativet har föraren haft tur. Helikoptern stod ett par meter ifrån tio, tolv meter höga träd när den återfanns.

Rånarna söks nu av polis både i Sverige och utomlands.