Var hamnar dina el-sopor?
Nu ska det undersökas var de gamla el-produkterna egentligen hamnar. Många av dem blir inte omhändertagna som de ska. (Foto: Sofia Partanen)


Vi köper mobiltelefoner, fjärrkontroller, hårtorkar och klockor och sedan köper vi nya, eventuellt bättre modeller, men vart tar de gamla vägen? Det borde vara samma ökning i småelektronikavfallet som det är av försäljningen av dessa varor, men det är det inte.

Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning, Avfall Sverige, ska tillsammans med elektronikproducenternas servicebolag El-Kretsen ta reda på vad som händer med hushållens el-avfall, om det hamnar i byrålådan eller i soppåsen.

Det finns miljöfarliga ämnen i elektroniken, tungmetaller och svårnedbrytbara ämnen och de måste samlas in på ett säkert sätt. Därför ska el-avfallet lämnas in till kommunens inlämningsplats.

Alternativt kan vi lämna tillbaka varan där vi köpte den för enligt EU-lagstiftningen är tillverkarna ansvariga för vad som sker med deras produkter när de skrotas. De är förpliktade att återta produkten när köparen inte längre vill behålla den. Producenterna ska sedan göra sig av med dem på ett miljösäkert sätt.

Målet för Avfall Sverige och El-Kretsen är att se till att all kasserad småelektronik inte bara samlas in på ett miljösäkert sätt utan se till att Sveriges miljömål om en giftfri miljö uppfylls. De kommer att undersöka hur de befintliga insamlingssystemen fungerar och även genomföra en undersökning om hushållens attityd och kunskap om småelektronikavfallet.

Resultatet redovisas i juni 2008.