"Var försiktig vid kontakter med totalitära regimer"
Aktivister från Sydkorea genomförde en protest utanför en statlig människorättskommitté i Soul den 18 oktober 2007, mot människorättsbrotten i Nordkorea. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


Två aktuella fall belyser riskerna med att ge sig i lag med totalitära regimer.

Den 17 mars i år arresterades de amerikanska journalisterna Laura Ling och Euna Lee vid den nordkoreanska gränsen till Kina. De dömdes till 12 års fängelse av en hög nordkoreansk domstol. Efter fyra månader släpptes de, sedan USA:s tidigare president Bill Clinton gjorde en ”privat” resa till Nordkorea.

Händelsen har allmänt uppfattats som utpressning av Kim Jong Ils kommunistregim för att förbättra de diplomatiska problem som uppstått efter dess missiltester.

Den 31 juli arresterades den taiwanesiska Falun Gong-utövaren Shao Yuhua och hennes dotter, båda infödda taiwanesiska medborgare, av Kinas statliga säkerhetsbyrå när de besökte Shao Yuhuas syster i Hebeiprovinsen. Säkerhetsbyrån hotade dem och försökte tvinga Shao Yuhua att överge sin tro på Falun Gong, genom att skriva ett uttalande där hon skulle avsäga sig metoden. De båda släpptes efter en veckas intensiva internationella räddningsinsatser.

Under många år har USA försökt få till stånd fredliga samtal i kärnvapenfrågan. Vissa politiker har hoppats att det kinesiska kommunistpartiet skulle spela en konstruktiv roll. Men Nordkorea fortsätter att bryta sina löften efter varje förhandlingsrunda.

Det viktiga är vad de gör, inte vad de säger.

Om och om igen har den kinesiska regimen endast krävt att samtal ska äga rum, utan att utöva kraftfulla påtryckningar på Nordkorea. Kinas kommunistparti skulle kunna få Kim Jong Ils regim på fall på några få dagar, om det bara ville.

Det är inte svårt att förstå varför Kinas kommunistparti inte vill pressa sin lillbror. Nordkorea är en av få regimer som delar samma kommunistiska ideologi. Fallet med Shao Yuhua visar på en fundamental nivå hur lika Kinas och Nordkoreas regimer agerar. Ingen av dem tvekar att ta till de mest fruktansvärda metoder, till exempel kidnappning, i ena fallet av en mor och dotter och i det andra två journalister, för att uppnå sina mål. Och ingen av dem bryr sig om vad det internationella samfundet tycker om dem.

Det har rapporterats att Kinas kommunistparti hotat och riktat falska anklagelser mot en japanska konsulatsanställd, en demokartisk kandidat till Hongkongs lagstiftande församling och en australiensisk borgmästare. I alla fallen gällde anklagelsen att ha haft kontakt med prostituerade. Detta är som taget från den ryska säkerhetstjänsten KGB under det kalla kriget.

Händelser som dessa borde leda till en omvärdering av våra strategier gentemot totalitära regimer. Man kan inte ha en mjuk hållning gentemot brottslingar. Det går aldrig att lita på deras löften och de vackra skepnader de skapar. I kontakterna med totalitära regimer som Nordkoreas och Kinas, måste man komma ihåg att se igenom deras trick.

Dessa regimer har lärt sig att hålla vackra tal medan de manipulerar frågorna under bordet. Det är vad de gör som räknas, inte vad de säger. Vi behöver göra seriösa utvärderingar av deras handlingar och vad de bidrar med, oavsett vilka frågor vi behöver tala med dem om.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/21142/