Vapenvilan består trots angrepp
ISRAEL, RAHAT : Beduinska barn bär den Israeliska flaggan under en parad efter att premiärminister Ehud Olmert invigt en beduinsk skola i staden Rahat i södra Israel den 26 November 2006. Olmert sade att Israel skulle visa "återhållsamhet och tålamod" vid bemötandet av det Palestinska militanta våldet i Gaza remsan. AFP PHOTO/LIMOR EDREY-ISRAEL OUT


Helgens oväntade eldupphör i Gaza kränktes direkt av palestinska angrepp. Båda sidor tycks vara redo att ge vapenvilan en chans. Israels premiärminister Ehud Olmert lovade att visa "återhållsamhet och tålamod".

Helgens oväntade eldupphör i Gaza kränktes direkt av palestinska raketangrepp. Ändå tycks båda sidor vara redo att ge vapenvilan en rejäl chans att lyckas.

Ett toppmöte mellan Israels och palestiniernas ledare kan bli nästa steg.

Israels premiärminister Ehud Olmert lovade att visa ”återhållsamhet och tålamod”.

Jag räknade med möjligheten att ett eldupphör inte materialiserar sig omedelbart utan några kränkningar, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Bara någon timme efter det att vapenvilan trätt i kraft klockan sex i morse visslade flera Qassamraketer iväg från norra Gazaremsan mot Sderot i Israel, utan att någon skadades.

Enligt Islamiska jihad, som sade sig ha skjutit raketerna, var skälet till attacken att israelisk militär genomfört räder och gripit palestinier på norra Västbanken under natten. Också regeringspartiet Hamas väpnade gren och miliser tillhörande president Mahmud Abbas Fatahrörelse sade sig ha genomfört raketattacker.

Abbas fördömde raketangreppen och kommenderade ut flera tusen poliser i norra Gazaremsan för att stoppa attackerna. Premiärminister Ismail Haniya från Hamas höll möten med milisgruppernas ledare och utverkade förnyade löften om att eldupphöret ska efterlevas.

Nyheten om vapenvilan kom oväntat, efter en våldsam och dyster höst i Gazaremsan. Eldupphöret var en följd av ett telefonsamtal mellan Abbas och Olmert, där den förre lovade ett stopp på raketskjutandet i utbyte mot ett slut på Israels offensiv.

Israels armé rapporterades ha lämnat Gazaremsan under natten efter att ha återockuperat delar av territoriet sedan i slutet av juni. Det var då offensiven inleddes, sedan en israelisk soldat tillfångatagits av palestinsk milis. Soldaten, Gilad Shalit, är fortfarande gisslan.

Om kränkningarna av eldupphöret inte blir värre ser Israels offensiv ut att vara över, i alla fall för den här gången. Olmert vill förstås att vapenvilan nu ska krönas med att soldaten Shalit friges. Förhandlingar bakom kulisserna har rapporterats ideligen, och torde nu ha en större chans att nå framgång.

Ett slut på raketregnet mot Sderot, för att inte tala om frigivning av Shalit, vore en välbehövlig framgång för Olmert som kritiseras mycket hårt på hemmaplan för sommarens misslyckade krig i Libanon. På den palestinska sidan behöver Abbas och Haniya lugn och ro för att föra sina regeringsförhandlingar i hamn.

Ett toppmöte mellan Olmert och Abbas har diskuterats länge, men alltid stupat på någon ny kris. Kanske kan det bli av nu. Mycket kan gå snett på vägen, men nu är det i alla fall fredliga tongångar som dominerar.

– Allt detta kan i slutändan leda till seriösa, verkliga, öppna och direkta förhandlingar, så att vi kan gå vidare mot ett slutligt fredsavtal mellan oss och palestinierna, sade Ehud Olmert enligt Reuters på söndagen.