Vänsterpartiet vill grundlagsskydda gemensamma egendomen
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, på Almedalens stora scen, 4 juli 2013. (Foto: Aron Lamm/Epoch Times)


Vänsterpartiet har identifierat sina stridsfrågor inför valet 2014. Det handlar om vinster i välfärden och utförsäljning av allmännyttan. Det blev tydligt under Jonas Sjöstedts tal i Almedalen. Samtidigt talade han öppet om en rödgrön regering – något som hans tilltänkta partners i S och MP hittills inte gett några klara besked om.

Det var en förhållandevis liten men entusiastisk publik som fick se molnen spricka upp på allvar över ett hett och fuktigt Almedalen. Regnet tidigare under dagen hade lagt en viss sordin på Vänsterpartiets dag, men Almedalsveckans gedignaste uppvärmning med musik och stand-up hade i alla fall fått anhängarna i stämning. Sjöstedt fick följaktligen det mest rockkonsertsliknande bifallet så här långt.

Hans tal var dock det kanske minst öppet publikflörtande hittills i stilen och tonen; det var en rakt igenom tämligen indignerad Sjöstedt, som inte skämtade i annat än en och annan sarkasm, och vid ett tillfälle tilltalade åhörarna som ”mötesdeltagare”.

Han inledde med att tala om feminism, ojämlikhet och näthat, och avslutade med att tala om klimatpolitik och behovet av en grön vänster. Däremellan gick han lös i dagens stora utspel: att utförsäljning av gemensamt ägd egendom ska grundlagsskyddas. Det ska krävas tre femtedelars majoritet på alla nivåer, stat, kommun och landsting.

– Stora beslut kräver eftertanke. Just av det skälet måste det finnas bromsar i systemet, förklarade han förslaget.

Sjöstedt kunde rada upp avskräckande exempel på hur det gemensamma ägandet har sålts ut för småpengar och sedan sålts vidare för stora summor: Vårdcentralen Serafen, Apoteken, och det alldeles färska exemplet med husen i Alby, som dessutom anknöt till bostadspolitiken, ett annat stort ämne under dagen. På det ”bostadspolitiska café” som hållits tidigare under dagen hade den svåra bostadsbristen i landet dryftats, och Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg hade också satt fokus på det i utfrågningar.

Sjöstedts dom över Alliansens utförsäljning av allmännyttan var förväntat stenhård:

– Moderaterna i Stockholm kallar det ”avknoppning”. Jag gissar att ”förskingring” låter lite sämre.

Det var tydligt under dagen i Almedalen att V riktar in sig på frågor där de vet att de har många bakom sig, och inte bara sina väljare. När det gäller vinster inom välfärden betonade Sjöstedt att enligt SOM-institutets undersökning nyligen så är en mycket stor majoritet av svenska folket emot det, och ändå är det bara V som tydligt driver att det ska stoppas. Sjöstedt talade om att han ville se en välfärd som var ”en fristad från girighetens logik”.

– Vi föds inte med prislappar på ryggen. Inte ni, inte jag.

När det gällde frågan om regeringsformering så berörde han den förhållandevis subtilt, genom att öppna med att hylla Gotland som en plats där en rödgrön koalition styr på ett framgångsrikt sätt. Det var väl så nära en direkt utsträckt hand han kunde kosta på sig med tanke på hur pass avvaktande MP och S är. Ett besked var dock tydligt, och gav, inte oväntat, stort bifall:

– En röst på V är en röst på en regering utan borgerliga partier.