Vänsterhänta firas i dag
Cirka en miljon små och stora svenskar är vänsterhänta. De har sin egen dag 13 augusti. (Foto: Epoch Times/Anja Johansson)


Är du en av de cirka en miljon svenskar som är vänsterhänta? Då har du din egen dag, just idag den 13 augusti. Även om bara tio procent av världens befolkning sägs vara vänsterhänt, är de i gott sällskap. Personer som Einstein, Mozart och Michelangelo har gjort tydliga vänsterhänta avtryck i historien.

Om du är vänsterhänt är det bara att gratulera, för de sägs vara mer intelligenta, musikaliska och konstnärliga än högerhänta. Ser man på personer som Einstein, Mozart och Michelangelo verkar det stämma ganska bra. Mycket forskning har gjorts genom åren, men någon klar orsak till vänsterhänthet har inte hittats. Några förklaringar som givits är bland annat:

1. Den mänskliga hjärnan har en vänster och en höger halva. Nervbanorna från hjärnan är korsade, den högra hjärnhalvan styr vänstra delen av kroppen medan den vänstra hjärnhalvan styr den högra sidan. Hjärnhalvorna delar upp andra funktioner också, den högra halvan tar hand om förståelse, känslor och fantasi medan den vänstra sidan arbetar med de logiska och språkliga delarna. Det kan vara orsaken till att så många använder höger hand för att skriva, eftersom vänstra hjärnhalvans språkcentrum styr den högra handen.

2. Det har funnits en teori om att hjärnskada vid födseln skulle ha drabbat vänster hjärnhalva, orsakat att kontrollen av högerhanden minskade och att det därmed gick lättare att använda vänster hand. Det har emellertid visat sig att vänsterhänta inte lider mer än andra av hjärnskador, utan tvärtom verkar ha fler talanger än högerhänta.

3. En annan teori säger att om en förälder är vänsterhänt kommer cirka 20 procent av barnen bli det också, om båda är det blir 40 procent av barnen vänsterhänta. Det visar på arvsmässiga och biologiska faktorer. Men det kan också vara inlärning.

Hur klarar man sig då som vänsterhänt i en högerinriktad värld? Ja, det är betydligt lättare idag än bara för 30 år sedan, då man fortfarande knappt tillät barn att vara vänsterhänta. För fyra år sedan öppnade också Sveriges första butik för vänsterhänta, Allt för vänsterhänta. Den ligger i Malmö, men säljer bara över nätet. Här kan du hitta saxar, såsslevar och många andra praktiska prylar. Det finns till och med disktrasor, men de kan faktiskt användas av högerhänta också.