"Vandringsprestation" informerar om mentalsjukdom
BIBBULMUN TRAIL: Sarah McFarlane gick 550 km och korsade de mest härliga och vilda områdena i Australiens sydvästra del för att väcka uppmärksamhet för dem som lider av mentalsjukdom. (Foto: Annie Keating)


Med ett beslutsamt hjärta och ömma fötter gick Sarah McFarlane från Melbourne genom Spanien för att väcka medvetenhet och samla in pengar åt personer som lider av mentalsjukdom och deras familjer. Den långa vandringen tog tio veckor att fullfölja. Den började i Frankrike och avslutades i Spanien.

Sarah är 31 år, och har fått uppleva mentalsjukdom på nära håll. Hennes bror Ben led av schizofreni och dog 2001 i en olycka som var relaterad till sjukdomen. Ben var medicinerad och kunde leva ett fullt normalt liv. Han arbetade som en trädgårdsmästare, hade många vänner och en familj som stöttade. Men när han återvände hem från en utlandsresa var han trött och när hans medicin ändrades kastades han in i flera olika episoder som till slut tog hans liv.

Samma år började Sarah att arbeta som volontär för en välgörenhetsorganisationen ”Sane Australia” som heter (”mentalt sunda Australien”). Det är en nationell organisation som stöttar människor som har blivit drabbade av mentalsjukdom, hjälper till att öka medvetenheten och håller ett vakande öga på stötande produkter eller massmedier.

– En så felaktig bild av dem som lider av mentalsjukdom som massmedia ger är missledande och skadar samhället. Jag kan välja att förbli arg eller göra något för att förbättra eller ändra på mentalvårdssystemet, förklarar Sarah.

Hon blev inspirerad att stödja andra, så hon organiserade långvandringar för den här goda saken. Den första vandringen, längs Bibbulmunleden i västra Australien, hade Sarah och hennes bror Ben tidigare planerat att göra eftersom de delade kärleken till vandring och natur.

I Bens frånvaro fullföljde Sarah istället 550 km i sällskap av Bens bästa vän. De samlade in över 10 000 dollar till välgörenhet och längs vägen stannade de på skolor, hos massmedia och samfund för att berätta om Ben och ge fakta om mentalsjukdomens förödande verkan.

– Vandringen längs Bibbulmunleden var mycket viktig för min sorg, egen utveckling och accepterandet av Bens död. Under de sista 100 kilometrarna av vandringen lovade jag mig själv och Ben att jag skulle vandra till ‘Santiago De Compostela’ (en berömd pilgrimsled i Spanien), minns Sarah.

För att få igång projektet skickade Sarah ut ett elektroniskt informationsblad till 30 människor och kallade det ”Vandringsprestation”. Informationsbladet skapades för att dela med sig av sina personliga känslor och utmaningar samt att uppmuntra andra att dela med sig av sina berättelser om mental hälsa och sjukdom. Sex veckor senare delade 300 människor från hela jordklotet öppet sina djupa personliga erfarenheter av att leva med mentalsjukdom.

– Det är viktigt att prata om mentalsjukdom eftersom det är så utbrett. Människor känner sig ensamma om det, men det är inte sant, förklarade Sarah.

För att göra sig redo för den ensamma vandringen, arbetade Sarah sju dagar i veckan för att spara ihop tillräckligt med pengar och på kvällen gick hon på gym för att stärka sina muskler och förbättra sin kondition. Hon tog kontakt med ledamöter, rådsmedlemmar och samfund, så som Rotary och Lions Club, för att låta dem veta av den kommande välgörenhetsaktiviteten.

Vandringsleden Santiago De Compostela visade sig vara en både fysisk och en psykisk utmaning för Sarah, men hennes starka beslutsamhet tog henne till målet, att hjälpa andra som Ben.

– Jag spenderade en hel del tid under vandringen med att meditera, för att behålla mitt sinne här och nu, det gjorde det lättare för mig. Genom kompakt tystnad och avskildhet insåg jag att människor behöver mer än mat och vatten för att fortleva, vi behöver kommunikation och gemenskap, sade Sarah.

När hon återvänder till Australien hoppas Sarah kunna organisera ett konstprojekt för att knyta an till australiska skolor och på så sätt utbilda barn och tonåringar om mental hälsa- och sjukdom, som två separata ämnen. Sarahs huvudsakliga budskap till unga australienare är att utföra positiva handlingar i sitt liv:

– Att lära sig hur man utnyttjar känslor och lära sig att använda dem på ett positivt sätt både för en själv och för samhället. Många människor anser att deras röster är för obetydliga för att åstadkomma någon förändring, säger Sarah, men hon har bestämt visat människor att så är inte fallet.

Engelsk version: http://www.theepochtimes.com/news/5-11-28/35082.html