Valutakamp mellan Kina och USA


I en artikel som publicerades i torsdags i Kinas statsstyrda media förde He Fan, en forskare inom regeringen, fram att Kina kan tvingas gå till aktion om yuanen skulle stiga i värde gentemot dollarn. Han åberopade det faktum att Kina har ackumulerat stora tillgångar i USA-dollar och han noterade att en försäljning av kinesiska tillgångar kan leda till en massiv kurssänkning av dollarn.

Daily Telegraph i England citerar också direktören vid det finansiella forskningsdepartementet, som kallade Kinas utlandsreserv för ett ”trumfkort”. Enligt tidningen offentliggörs kinesisk politik ofta via tankesmedjor och akademier.

Förra månaden godkände USA:s finansutskott en lag som avser att pressa Kina till att öka värdet på sin valuta. Efter det att yuanen låsts mot dollarn år 2005, flyter nu yuanen tätt intill ett antal valutor som Kinas centralbank bestämt. Lagstiftarna i USA tror att yuanen förblir undervärderad i syfte att puffa på landets export, vilket bidrar till underskottet i USA:s bytesbalans.

Analytiker säger att om Kina skulle utöva den här så kallade ”nukleära valmöjligheten”, att sälja sin dollarreserv, skulle det vara att skjuta sig själv i foten. Kina har över 1,3 biljoner dollar i utlandsreserv och över 400 miljarder dollar i värdepapper. Ekonomer säger att om Kina skulle dumpa dollarn i ett försök att krossa valutan, skulle deras egen ekonomi också få lida.

Men analytiker ser även detta som ett tecken på att Kina använder sin utlandsreserv som ett politiskt vapen. Meddelandet till USA:s senat är kristallklart.