Valuta mot återföreningar i Nordkorea
Efter år av väntan fick äntligen pappa Ri Jong-Ryol träffa sina två vuxna barn. Han bor i Nordkorea och barnen i Sydkorea. Ett fotoalbum är bra att ha när man vill visa vad som hänt i ens liv. Här går fadern genom livets väg tillsammans med sonen Lee Min-Gwan och dottern Lee Sun-Ja. (Foto: AFP)


På lördagen började de två koreanska länderna förhandlingar som organiserats av Röda Korset med syfte att återuppta återföringsträffarna. Förhandlingarna pågår under två dagar i Kaesong, Nordkorea, uppger NTD Televison.

Nordkoreanerna vill att turistresorna till deras utflytksort Mount Kumgang återupptas. Det skulle ge dem ett välbehövligt valutatillskott.

Innan resorna återupptas måste dock nordkoreanerna se till att säkerheten för turisterna stärks. Resorna dit ströps nämligen efter att en kvinna skjutits till döds av gränssoldater då att hon gått fel på sin promenad. Tillflyktsorten ligger vid gränsen.

Sydkoreanerna å sin sida vill återuppta återföreningsträffarna för släktingar som separerats på grund av det koreanska kriget. Nordkoreanerna antyder att om fler människor besöker Mount Kumgang, blir det fler återföreningar, uppger NTD Television.

På grund av det spända politiska läget har återföreningarna haft ett uppehåll på mer än ett år. Nu har dock två möten bestämts och det första sker denna helg.

Det blev många tårfyllda möten när detta humanitära projekt återupptogs. Hundratals sydkoreaner åkte till Mount Kumgang för att träffa släktingar de inte sett på många långa år.