Välregisserat om våghalsig bombexpert
Regissör Kathryn Bigelow (andra från vänster) tillsammans med skådespelarna i filmen "The Hurt Locker" (från vänster) Jeremy Renner, Brian Geraghty och Anthony Mackie. (Foto: AFP / Alberto Pizzoli)


  • Produktionsår: 2008
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Kathryn Bigelow
  • Medverkande: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Phiennes, David Morse, Evangeline Lilly, Christopher Sayegh m fl.
  • Släpps på dvd: 2010-01-08
  • Notering: Detta är en import, så filmen saknar svensk text

Regissörsyrket är väldigt mansdominerat, speciellt i Hollywood. Men det hindrar inte en och annan kvinnlig regissör från att utmärka sig. Ett av de tyngsta kvinnliga namnen inom action- och thrillergenrerna är Kathryn Bigelow. Och jag måste säga att detta är en av hennes bästa filmer hittills.

Den här filmen såg jag för första gången på 2009 års filmfestival i Göteborg. De flesta som går på festivalen gör det för att få se filmer från världens alla hörn. Och jag såg en hel del bra filmer från många olika länder. Men Bigelows film var ändå en prioritet för mig, eftersom jag ju redan visste att hon är duktig. Och hon gjorde mig inte besviken.

Filmen handlar om en liten grupp bombexperter i Irak; deras uppdrag är att desarmera bomber. Eftersom gruppen tidigt förlorar sin bombexpert, får de en ny sådan. Den nya bombexperten heter William James (Renner). Han visar sig snart vara en något vild man, som gärna tar risker, vilket inte är en egenskap man letar efter i en människa som ska handskas med sprängämnen. Detta skapar en väldigt spänd stämning i gruppen och även för oss i publiken; varje gång gruppen skickas ut på uppdrag sitter man som på nålar.

Bigelow har valt att fokusera på karaktärsutveckling och gruppdynamik, snarare än en mer traditionell hjältar-och-skurkar-historia. Det handlar alltså inte om att försöka förklara varför de strider. Istället bjuds vi på adrenalinfyllda scener där den lilla gruppen hamnar i rejält besvärliga situationer (för att uttrycka sig milt). Som när James har desarmerat en bomb och drar i en sladd, vilket avslöjar ytterligare fem liknande bomber nergrävda runtomkring honom. En av filmens mest spännande sekvenser är när de hamnar i ett bakhåll och måste vänta ut fienden med ett krypskyttegevär.

Ända sedan jag såg Jeremy Renner (f. 1971) spela skurken i “S.W.A.T.” (Clark Johnson, USA, 2003) har jag velat se mer av honom. Även om hans roll i “S.W.A.T.” var väldigt stereotyp, var det uppenbart att detta var en duktig skådespelare. Och jag måste säga att han klarar av att inneha huvudrollen riktigt bra, trots att han är ett relativt okänt namn. I de mest intensiva scenerna kan man nästan känna adrenalinet pumpa igenom honom och ut i publiken. Mackie och Geraghty bidrar till denna effekt och man är benägen att tycka en aning synd om dem för att de är tvungna att dras med den vårdslöse James.

Bigelow har även lyckats locka en del tyngre namn till att ta små roller. Vi får bland annat se David Morse och Guy Pearce i små, men viktiga, roller. Det mest välkända namnet i rollistan är nog Ralph Phiennes, som försvinner ur historien efter cirka tio minuter.

“The Hurt Locker” är en välgjord, välspelad och, framför allt, välregisserad film. Man kan nästan säga att det är en episodfilm, eftersom vi får följa med den lilla gruppen på ett antal olika uppdrag. Och varje episod kommer garanterat att höja din puls. Slutligen kommer Bigelow med ett bra budskap, eller man kanske snarare ska kalla det för fråga: Hur känns det för de hemvändande soldaterna att gå och handla med familjen efter att ha desarmerat bomber i fiendeområde? Klarar de av omställningen?