Valnötter kan bromsa vissa canceformer
Valnötter kan hjälpa mot cancer, visar studie på möss. Tidigare studier har visat att de gör även gott för hjärt- och kärlhälsan. (Foto: via Shutterstock*)


Både hela valnötter och valnötsolja har visat sig kunna bromsa prostatacancer och minska nivåerna av ett hormon kopplat till både prostata- och bröstcancer i studier med möss.

– I åratal har USA:s regering drivit ett korståg mot fett, och jag tror att det har varit till vår nackdel, säger ledande forskare och nutritionist Paul Davis.

– Valnötter är ett perfekt exempel. Fastän de innehåller mycket fett så ökar det inte tillväxten av prostatacancer. I själva verket gör valnötter precis det motsatta när de ges till möss.

Valnötter minskade prostatatumörer hos möss

Davis och kollegor har undersökt valnötters effekt för hälsan. En tidigare studie har visat att valnötter minskar storleken på prostatatumörer hos möss; Det fanns dock frågor om vilka delar av nötterna som genererade dessa effekter. Var det valnötsoljan, eller omega-3-fettsyrorna?

Om det var omega-3 fetter som gav den främjande effekten borde den inte vara unik för bara valnötter.

Inte enbart omega-3 fetter

Resultaten liknade de från en tidigare studie. Medan valnötter och valnötsolja minskade kolesterol och bromsade tillväxten av prostatacancer, hade däremot inte valnötsliknande fett dessa effekter, vilket bekräftar att det var andra delar av nöten som orsakade förbättringarna och inte omega-3.

– Vi såg att det inte är omega-3 i sig, men det kan vara en kombination av omega-3 med något annat i valnötsoljan, säger Davis.

– Det blir allt tydligare inom nutrition att det aldrig bara är en sak; det är alltid en kombination av saker.

Även om studien inte kan sätta fingret på vilken kombination av föreningar i valnötter som bromsar cancertillväxt, så utesluter det inte fibrer, zink, magnesium och selen.

– Effekten av sjunkande hormonet IGF-1 verkar hindra verkningarna så att cancern inte kan växa lika snabbt som det normalt skulle, förklarar Davis. 

– Dessutom, betyder minskade kolesterolnivåer att cancercellerna inte kan få tilläckligt av det, vilket hindrar dessa cellers tillväxt.

Forskningen visade även på ökning i både adiponectin och tumörsuppressorn PSP94 samt minskade nivåer av COX-2, vilka alla är markörer för en minskad risk för prostatacancer.

Äta mer valnötter?

Även om resultaten hos möss inte alltid kan tolkas likadant för människor, säger Davis hans resultat tyder på fördelarna med att införliva valnötter i en hälsosam kost. Annan forskning, såsom PREDIMED humanstudie, där man utvärderade medelhavsdieten, fann man också att valnötter minskade dödligheten i cancer.

Ändå rekommenderar Davis försiktighet i kostförändringar.

– I vår studie av mössen åt de en mängd som motsvarar 74 gram valnötter, säger han. 

– Man måste inse att 74 gram valnötter är cirka 482 kalorier. Det är inte lite det, men det är bättre än att äta en jätteportion pommes frites som innehåller 610 kalorier.

– Förutom att de motarbetar cancer tror vi att de också gör gott för hjärt- och kärlhälsan vilket andra studier av valnötter har visat.

Studien har publicerats online i Journal of Medicinal Food. 

Andra forskare som arbetat med studien är Hyunsook Kim vid Konkuk University och Wallace Yokoyama vid Western Regional Research Center. 

Översatt från engelska.