Valnöten skyddar mot svåra sjukdomar
Näringsrik kärna: Melatonin och omega-3, som finns i valnötter kan vara viktiga som skydd mot cancer och hjärtsjukdomar. (Bild:photos.com)


Många människor känner till att melatonin som tillskott förbättrar sömnen och lindrar jetlag. Nu har amerikanska forskare kommit fram till att melatoninet även skyddar mot cancer och åldersrelaterade sjukdomar. Det är särskilt verksamt när det intas i form av valnötter.

Enligt Russel J Reiter, professor i neuroendokrinologi vid Texas Health Science Centre i San Antonio, kan valnötens komponenter minska förekomsten av cancer, fördröja eller mildra neurodegenerativa sjukdomar, som Parkinson och Alzheimer. Den ska också minska svåra påfrestningar från hjärt- och kärlsjukdomar.

– När man äter valnötter ökar melatoninnivåerna i blodet till det tredubbla, sade Reiter.

Forskningen visar att valnötternas innehåll av omega-3 fettsyror och antioxidanter minskar risken för hjärtsjukdomar. Reiter anser att det är kombinationen av näringsämnen och melatonin i valnötter som gör att de skyddar mot sjukdomar.

– Melatonin och omega-3 som finns i valnötter svälter ut cancern, eftersom de förhindrar tillväxten av cancercellerna. När du tar en melatonintablett får du enbart melatonin. Jag tror att valnötens goda egenskaper beror på sammansättningen av dess innehåll, sade Reiter.

Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Ingefära lindrar PMS-besvär

Gurkmeja kan förbättra minnet