Välkänd kinesisk människorättsadvokat fortfarande fängslad utan rättegång
Pu Zhiqiang, konstnären Ai Weiweis advokat, pratar med media vid Ais hem i Peking den 20 juli 2012. Pu har varit frihetsberövad i över ett år och väntar på att åtalas. Men rättegången har hela tiden skjutits upp då man vill lägga till de två nya anklagelserna ”uppvigling till splittring” och ”uppvigling till etniskt hat”. (Foto: Ed Jones/AFP/Getty Images)


En domstol i Peking har skjutit upp rättegången mot den framstående människorättsadvokaten Pu Zhiqiang. Kina använder det ”juridiska” systemet för att tysta honom eftersom det är ett känsligt politiskt fall, skriver Sophie Richardson, Kinaansvarig på Human Rights Watch, i ett pressmeddelande.

Pu är känd för att ha företrätt många enskilda, däribland dissidenten och konstnären Ai Weiwei. Han greps i maj 2014 inför 25-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg. Då anklagades han för ”att ha orsakat störning” och ”olagligt ha tillskansat sig personlig information”.

Nu i november har åklagarna lagt till ytterligare två anklagelser: ”uppvigling till splittring (förespråkande av separatism) och ”uppvigling till etniskt hat”.

I maj 2015 begärde åklagarna ”ytterligare utredning” två gånger. Åklagarna meddelade att Pu kommer att åtalas för att ha stört den allmänna ordningen och spridit etniskt hat. Men man har inte satt något datum för rättegången utan har hela tiden skjutit upp den.

– Om Kina verkligen hade ett oberoende, opartiskt och professionellt juridiskt system, skulle Pu aldrig ens ha hamnat i fängelseförvar; de bevis som finns visar inte på något sätt att det finns fog att åtala honom, skriver Richardson.

Pu sitter fängslad på grund av att Kinas juridiska system helt enkelt är politiserat, skriver hon.

– Eftersom Peking inte kan bestämma sig vad man ska göra med Pu, vars fall har fått betydande internationell uppmärksamhet, kommer man att använda det ”juridiska” systemet för att fortsätta att tysta honom, avslutar Sophie Richardson.

Kinas säkerhetschef kritiseras hårt direkt efter avgången