Välkänd dissidents äktenskap betraktades som politiskt brott i Kina
Qin Yongming och Wang Xifeng vid deras bröllop den 13 maj i Wuhan. Wangs 12-årige son håller ett plakat med texten ”ett bra äktenskap varar i hundra år”. (Foto från Wang Xifeng).


Den 13 maj gifte sig den välkände dissidenten Qin Yongmin med Wang Xifeng framför 70 personer från deras släkt och vänner i Qins hemstad i Wuhan. Båda har varit gifta tidigare och kärleken mellan dem är stark.

Wang beskrev Qin som sin “vördade lärare” och ”själsfrände”. Ett foto på deras bröllop visar hur Wangs 12-årige son håller i ett plakat med den traditionella lyckönskningen: ”Ett bra äktenskap varar i hundra år”.

Den 26 september lade Qin ut ett meddelande på internet med rubriken “Förlåtelse för ett misslyckat äktenskap”.

“Med djup sorg ber jag om ursäkt till våra vänner som bryr sig om oss, älskar oss och sätter mycket hopp till oss, att meddela att Qin Yongmins och Jianhu Hjältinnas äktenskap misslyckades”, skrev Qin.

Jianhu Hjältinna var ursprungligen ett smeknamn för en modig hjältinna, Qiu Jin, som var en hängiven revolutionär som störtade Qingdynastin i början av 1900-talet och kämpade för att införa demokrati i Kina. Eftersom Wang har ett enastående mod började några av Qins anhängare kalla henne för Jianhu Hjältinna.

Den 59-årige Qin har varit aktiv i demokratirörelser i mer än 30 år. Han fick fängelse för ”kontrarevolutionär propaganda” i samband med aktiviteter kring rörelsen ”Demokratimuren” 1981. Han har suttit fängslad i sammanlagt 22 år, den längsta tiden bland alla dissidenter i Kina, och kallas därför för ”fängelsekungen”.

Qin var chefredaktör för China Human Rights Observers nyhetsbrev och var en de som försökte registrera Kinas demokratiparti 1998. För detta fick han 12 års fängelse. Efter att han frisläpptes 2010 har Qin fortfarande inga politiska rättigheter.

Wang Xifeng tog examen på Shanxi Normal University 1998 och har varit Qins politiska anhängare.

Deras äktenskap attackerades från början. Enligt artiklar på internet ska hundratals av deras vänner hindrats från att delta i bröllopet och polisen grep flera av de som närvarade.

Tjänstemän har vägrat att godkänna äktenskapet som legitimt. På grund av motstånd från tjänstemän i Wangs hemstad i Hunyuanhäradet i den nordliga Shanxiprovinsen, kunde hon inte få intygen som hon behövde för att registrera äktenskapet.

I Wuhan kom stadens nationella säkerhetspolis ofta till deras hus för att trakassera dem genom att använda sig av förevändningen “olagligt samboende” som ursäkt. Eftersom Wang saknade äktenskapsbevis tvingade polisen henne till abort.

Den 12 september åkte Wang tillbaka ensam till sin hemstad för att få intygen som hon behövde.

Qin berättade för Voice of America i en telefonintervju den 27 september att regimen använt mental tortyr för att få Wang Xifeng att fatta det svåra beslutet att separera från honom.

Lokala nationella säkerhetsgruppen fick hennes familjemedlemmar att hota med att bryta kontakten med henne om hon någonsin åkte tillbaka till Wuhan.

“Hon såg hatet i sonens ansikte och kom till insikt. Hennes son hotade till och med att ta livet av sig själv om Wang åkte tillbaka till Wuhan”, sade Qin.

“Det är svårt för mig. Hon och jag måste sätta äktenskapet åt sidan. I eftermiddags pratade hon med mig i tre timmar samtidigt som hon grät. Hon plågas av att behöva välja mellan sin son och mig.”

Regeringen har sett till att Wang inte kan få ett arbete, såvida hon inte lämnar Qin, berättade han.

Qin lade på luren efter tre minuters samtal med reportern. Han sade att det var en mycket känslig tid just nu och han därför inte kunde prata mycket.

Voice of America försökte ringa till Wang Xifengs telefon men nåddes av röstmeddelandet att “användaren har redan stängt av sin telefon”.

Översatt från engelska.