Valjakkala greps i Helsingfors


Trippelmördaren Juha Valjakkala greps i kväll i en lägenhet i Helsingfors. Gripandet av den livstidsdömde rymlingen gick lugnt tillväga. Vid gripandet var en kvinna i 40-årsåldern tillsammans med Valjakkala i lägenheten

Gripandet av den livstidsdömde rymlingen gick lugnt tillväga.

– Juha Valjakkala greps vid 18.15-tiden, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Enligt den finländska polisen var det ett tips som ledde dem till lägenheten i Månsas, skriver den finländska nyhetsbyrån FNB. Lägenheten tillhörde dock inte Valjakkalas flickvän. Det fanns vid 19-tiden inga uppgifter om han var ensam i lägenheten vid gripandet.

Lennart Åström, pensionerad kriminalinspektör och förhörsledare under utredningen av Åmselsemorden, är lättad efter gripandet av Juha Valjakkala.

– Det är skönt att han är gripen. Det var en väldigt jobbig utredning och hans rymning väckte obehagliga minnen till liv. Det var en ytterst makaber historia.

Åström är dock förvånad över att Valjakkala kunde gripas så snart efter rymningen.

– Han har ju suttit i 18 år så han har säkert mycket kontakter bland andra kriminella. Det är överraskande att det gick så fort.

Tidigare under dagen hittade finländsk polis en bil i Helsingfors som kan ha använts av Valjakkala i samband med flykten från den öppna anstalten i Fredrikshamn natten mot tisdagen.

Han flydde troligen genom ett fönster och rymningen upptäcktes först på morgonen.

Bilen stals i området ungefär samtidigt. Efter att bilen hittades i Helsingfors intensifierades polisens spaningar i huvudstadsområdet.

Efter rymningen har tipsen strömmat in till polisen. Från hela Finland har vittnen rapporterat att de tror sig ha sett Juha Valjakkala som dömdes till livstids fängelse för morden på en kvinna, hennes man och deras 15-årige son på en kyrkogård i Åmsele i Västerbotten 1988.

Valjakkala, som bytt namn till Nikita Joakim Fouganthine, har rymt eller försökt rymma förr. I maj 2002 greps han i Långträsk utanför Piteå efter att ha avvikit från en permission från fängelset i Joensuu. Efter den senaste rymningen misstänkte den finländska polisen att Valjakkala kunde vara på väg tilll Sverige.

I oktober förklarade Högsta domstolen i Finland att Valjakkala kan benådas. Avgörandet gick vidare till president Tarja Halonen som ännu inte avgjort saken.