Valjakkala ännu på fri fot


Den förrymde Juha Valjakkala, som mördade tre personer i Åmsele 1988, är fortfarande på fri fot, uppgav Rikskriminalen vid sju-tiden i morse. Valjakkala rymde från en öppen anstalt i Finland natten till i går.

Valjakkala har rymt eller försökt rymma förr – i maj 2002 greps han i Långträsk utanför Piteå efter att ha avvikit från en permission från fängelset i Joensuu.

Finländska polisen tror att han tänker söka sig till Sverige igen. I går efterlystes han även i Sverige.

Inget tyder på att Juha Valjakkala finns i Sverige eller att han är på väg hit, enligt svensk polis.

– Det finns inga underrättelseuppgifter om det. Det vill jag vara tydlig med, för det fanns lite olika uppgifter i går, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen.

Under natten har en del tips kommit in till polisen men inget av dem bedöms som extra hett ännu.

På Rikskriminalen arbetar man nu med att samla in och bearbeta all den information som finns om Juha Valjakkala för att vara förberedd om han söker sig till Sverige.

– Han har ju relation i Sverige, det är ingen tvekan om det. Och han har ju bevisligen varit på väg till Sverige tidigare, förra gången han rymde. Men det finns inget som tyder på det just nu, säger Gyllander.

Något som enligt polisen talar för att Valjakkala skulle undvika att söka sig till Sverige är att hans utseende är välkänt här.

Men hans kvinnobekanta här bedöms som intressanta.

– Eftersom man undersöker allt som har att göra med hans person så undersöker man naturligtvis också allt som har att göra med hans relationer, säger Gyllander.