Valjägare och aktivister drabbade samman i Antarktis
Miljöaktivistgruppen Sea Shepherds fartyg Bob Barker ligger förtöjt i Hobart medan man förbereder sig för att konfrontera den japanska valjaktsflottan i Södra oceanen. Den 13 december 2011. (William West/AFP/Getty Images)


Tre anti-valjakts-aktivister berättar att de i onsdags skadats i sammandrabbningar med japanska valjaktsfartyg, säger miljöaktivistgruppen Sea Shepherd.

Sea Shepherd säger att de japanska valjägarna kastade ”gripkrokar av järn mot Sea Shepherds fartyg” och att två av besättningsmännen träffades. ”En besättningsman träffades två gånger i ansiktet med en lång bambustång”, tillägger de.

Enligt Sea Shepherd fortsätter valjaktsfartyget Yushin Maru No. 2 att förfölja aktivistfartyget Steve Irwin i Södra ishavet, 50 mil norr om Antarktis.

Brian Race, 25 år, fick skärsår i ansiktet av bambustången, medan den 35-årige sydafrikanska Russel Bergh och den 27-årige fransmannen Guillaume Collet fick blåmärken efter att ha träffats av en gripkrok.

Japans valforskningsinstitut (ICR) som driver valjaktsflottan, säger i ett uttalande i onsdags att aktivistgruppen attackerade dem, och att medlemmarna från Sea Shepherd använde två gummibåtar för att försöka förstöra valjaktsfartygets propeller och roder.

Vidare ska Sea Shepherds medlemmar ha ”kastat minst 30 färgfyllda glasflaskor” på besättningsmännen, och beväpnade med knivar ska de även ha försökt att förstöra nät och skyddssystem för att ta sig ombord Yushin Maru.

– Deras beteende tyder på ett försök att illegalt borda Maru 2, säger Japans valforskningsinstitut i ett uttalande.

ICR-fartyget har rapporterat att de har använt vattenkanoner och bambustänger för att knuffa undan aktivisternas båtar bort från fartyget.

Varje år pågår det en strid på Södra ishavet, när den japanska valjaktsflottan beger sig dit för att fånga in 1000 valar för en så kallad vetenskaplig forskning. Sea Shepherds skickar i sin tur dit sin flotta för att försöka hindra jakten. Aktivisterna menar att det är ett dolt sätt att kringgå det internationella förbudet mot kommersiell valjakt.

Översatt från engelska.