Valet i Sudan kommer att hållas trots statligt våld
Sudans president Omar al-Beshir talar till församlade demonstranter under sitt besök i Zalingei i västra Darfur den 7 april, 2009. (Foto: Ashraf Shazly / AFP / Getty Images)


Sudans valkommission säger att den inte kommer att skjuta upp sitt första flerpartival sedan 1986 trots bedömningar att landet inte är redo för valet den 11 april.

Direktören för Human Rights Watch i Afrika, Georgette Gagnon, sade i ett uttalande att statsunderstödda kränkningar av mänskliga rättigheter är sådana att ”förhållandena i Sudan ännu inte befrämjar ett fritt, rättvist och trovärdigt val”.

Gagnon sade vidare att ”om det inte blir en dramatisk förbättring av situationen är det osannolikt att det sudanesiska folket kommer att kunna rösta fritt på de ledare som de själva väljer”.

Carter Center, som grundades av den förre amerikanske presidenten Jimmy Carter, tillåts fortfarande övervaka valet. Sittande president Omar al-Beshir åtalades av Internationella brottmålsdomstolen för ett år efter anklagelser om brott mot mänskligheten för sin roll i folkmordet i Darfur. Bashir har suttit vid makten sedan militärkuppen 1989.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31956/