Våldslek sprider sig i USA
En skärmbild från LiveLeak.com visar en kvinna som attackeras, enligt uppgift som en del av "knockoutleken".


Det så kallade ”knockout game” där grupper av ungdomar helt oprovocerat slår en främling i huvudet har spridit sig över USA.

Det kommer rapporter om tonåringar som ägnar sig åt den här dödliga ”leken” från städer i hela USA bland annat Philadelphia, New York, San Diego och New Jersey. Det går ut på att med ett slag, så kallat sucker punsch, slå ner en slumpvis utvald människa och sedan springa därifrån. Vissa fall har fått dödlig utgång och andra har lett till allvarliga skador.

En 46-årig hemlös man i New Jersey, dog när han blev slagen bakifrån i september, berättade Anthony Caruso, polis från Hoboken för CNN. Han hade en tidigare hjärnskada och slaget ledde till att han avled.

Videobilder visade hur ungdomarna sprang från brottsplatsen.

En man från Israel berättade för New York Post att han blivit ett offer för ”leken”.

”Han var väldigt stark och jag blev chockad. Jag såg en stor grupp svarta tonåringar komma emot mig. Jag flyttade mig åt sidan för att låta dem passera. Sedan, helt plötsligt när jag gick förbi dem, fick jag ett slag i ansiktet. De fortsatt bara att gå och alla skrattade. De sa något direkt efter han slog mig, men jag förstår inte engelska. Det såg ut som de gjorde narr av mig”, sade han till tidningen.

Läraren Jim Addlespurger berättade att han utsattes för ett oprovocerat angrepp i Pittsburgh tidigare i år. Han passerade en grupp tonåringar och enligt övervakningsbilderna slog en av dem honom i huvudet och han föll i backen med ansiktet före.

”Jag blev nedslagen med ett slag. Jag kan skatta mig lycklig som lever och kan berätta om det”, sade Addlespurger.

”Leken” går ut på att slå en person med ett slag, säger myndigheterna, men några betonar att utredningar pågår om det i vissa fall fanns andra motiv inblandade.

”Det är svårt att ursäkta detta beteende, det är ett totalt meningslöst våld”, sade Jeffrey Butts, psykolog som specialiserat sig på ungdomsbrottslighet vid John Jay College of Criminal Justice, för AP.

”När någon går in i en butik och kräver pengar, kan du på något sätt förstå varför de gör det. Det kan vara ren desperation eller vad som helst, men bara slå ner någon för spänning, för att se om du kan knocka någon är bara barnsligt”, tillade han.

Man undersöker också misstänkta attacker i Washington D.C., Philadelphia, St Louis, och Jersey City.

Enligt undersökningar som Epoch Times gjort förekom våldsleken redan 1992. Yngve Raustein, en 21-årig student från Norwa, slogs ner av en grupp med tre tonåringar som beslutat att spela ett spel som polisen kallade ”knockout”, rapporterade New York Times då.

Översatt från engelska