Våldsamt när Hu Jintao kom till Slovakien
Människorättsaktivisten Peter Weisenbacher (i mitten) från Amnesty International håller upp en banderoll mot massakern på Himmelska Fridens torg. KKP-förespråkare rev sönder flera av hans banderoller under den korta protesten. (Peter Sedik/ Epoch Times)


Under den första dagen av Kinas högste ledare Hu Jintaos besök i Bratislava, Slovakien, grep polisen nio personer för störande av allmän ordning.

Runt en timme före Hus ankomst den 18 juni började människorättsaktivister att samlas på torget framför Slovakiens presidentpalats, där hundratals KKP-förespråkare redan stod och väntade på Hu.

När aktivisterna försökte rulla ut sina banderoller började Hus supportrar att trakassera dem både verbalt och fysiskt. De mest aktiva försökte att rycka banderollerna ur deras händer. I de fall där de lyckades rev de sönder dem eller sprang iväg med sin fångst. En kinesisk man greps för försök till stöld när han försökte stjäla en aktivists banderoll.

Xu, som höll i en banderoll med ett Falun Gong-budskap fick söka akut läkarvård.
– Supportrarna till den kinesiska presidenten attackerade mig och knuffade omkull mig. Jag skadades i pannan och det blödde. Jag fick även smärtor i nacken och i handleden, berättade Xu för Epoch Times.

Slovakisk media och deltagare i protesten kritiserade polisen för att vara passiv eftersom de inte skyddade slovakiska medborgare mot den kinesiska ”välkomstkommitténs” attacker.

Slovakien är det enda landet i EU som den kinesiska ledaren besöker på sin Europaresa. Med på resan är även den kinesiska utrikesministern och några kinesiska affärsmän. Både Hu och Slovakiens president hyllade förbindelsen länderna emellan, men Hu glömde inte bort att nämna ”inte lägga sig i andra länders angelägenheter” som grunden till ett gott samarbete.

Mötena handlade om ekonomiskt samarbete mellan Kina och Slovakien, och även om den globala finanskrisen. Ledarna höll ett varsitt kort tal på den gemensamma presskonferensen. Reportrarna tilläts inte ställa några frågor och man fick därmed inte svar på huruvida mänskliga rättigheter stod på mötesagendan eller ej.

Hu Jintao träffar även ordföranden i Slovakiens parlament, Pavl Paska, och premiärministern Roberto Fico. 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18293/Falun Gong-utövaren Xu fick sy flera stygn i ansiktet efter att ha knuffats ned för en trappa av personer som stödjer den kinesiska regimen, då hon höll upp en banderoll med texten ”Falun Dafa Hao” (”Falun Dafa är bra”). (Kamil Rakyta/ Epoch Times)


KKP:s flagga användes som ett vapen mot banderoller med budskap för mänskliga rättigheter. (Kami Rakyta/ Epoch Times)

KKP:s flagga användes som ett vapen mot banderoller med budskap för mänskliga rättigheter. (Kami Rakyta/ Epoch Times)