Våldsamma strider i Kinshasa
En indisk FN soldat bär på sin dotter nära FN:s högkvarter i Congo, Kinshasa den 23 mars 2007. (Foto: AFP / Lionel Healing)


Striderna i Kongos huvudstad rapporteras nu ha krävt minst 60 människoliv. Rebelledaren Jean-Pierre Bemba uppges gömma sig på Sydafrikas ambassad i Kinshasa.

Det är källor inom sjukvården och diplomater som sent på eftermiddagen rapporterade om de nya siffrorna över dödsfall till nyhetsbyrån AFP.

Striderna mellan Bembas styrkor och regeringsmilitär inne i sjumiljonersstaden Kinshasa fortsatte i dag på andra dygnet.

En order om att Bemba ska gripas har samtidigt utfärdats. Han anklagas för högförräderi, baserat på att han ”organiserat en milis och beordrat plundring”.

Det som utlöste striderna är att den forne vicepresidenten Bemba har vägrat låta sin milis infogas i regeringsstyrkorna. Nu är han folkvald senator, men den åtalsimmunitet som titeln innebär kan komma att hävas av parlamentet.

20-tal svenskar

Under tiden håller sig krigsherren undan på Sydafrikas ambassad, centralt i staden nära FN-styrkan Monucs högkvarter.

-Han har tillfälligt tagits emot. Han har absolut inte framfört krav på asyl, sade Sydafrikas vice Kinshasaambassadör Kenneth Pedro till AFP på fredagen.

Under morgonen ekade stridsvagnseld i staden.

-Alla uppmanas att hålla sig inomhus, sade Sveriges förste ambassadsekreterare Niklas Bennwik, till TT.

Ett 20-tal svenskar befinner sig i Kinshasa. Ambassaden håller regelbunden kontakt med dem och andra nordiska medborgare.

-Flera av de svenskar som bor här har gjort det under en längre tid. Och eftersom det har varit oroligt här tidigare är de ganska luttrade, sade Bennwik.

I går evakuerades en svensk kvinna från en adress på Boulevard du 30 juin, där striderna är som värst.

-Hon kände sig orolig och evakuerades av FN-personal, berättade Bennwik, och tillade att totalt 600 personer har förts i säkerhet av FN:s fredsstyrka Monuc.

Granat över floden

På svenska ambassaden är man inte överraskad över att stridigheter blossat upp, trots att det varit lugnt i flera månader.

-Det här kunde mycket väl ha hänt tidigare. Senator Bemba har haft sin milis hela tiden och det har samtidigt inte funnits någon klar och tydlig överenskommelse kring vad som ska hända med dem. Sedan fruktar Jean-Pierre Bemba för sitt eget liv.

Striderna har snabbt fått internationella dimensioner. Omvärlden vädjar om lugn. EU:s utrikeschef Javier Solana uppmanar Bemba att ge med sig, men tycker också att president Joseph Kabila ”måste förstå att han måste ge tid åt och uppföra sig korrekt mot oppositionsledarna”.