Våldsamma sammandrabbningar i Rumänien


Efter att ett dussintal människor skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i den rumänska huvudstaden Bukarest sade premiärminister Emil Boc på måndagen att de kan sätta landets ekonomiska tillväxt i fara.

”Fredliga demonstrationer är legitima men upplopp och gatuvåld kan inte tolereras”, sade Boc enligt Radio Free Europe. Tjänstemän uppgav att 70 personer hade skadats och 29 gripits.

Videor som lades ut på nätet visade demonstranter som kastade stenar och molotovcocktails och kravallpolis var beväpnad med tårgas.

Protesterna genomfördes delvis på grund av landets åtstramningsåtgärder som Boc försvarade och sade vara nödvändiga för att rädda landets ekonomi.

”Vi förstår de svårigheter som rumänerna står inför. Krisen har varit värre än vi trodde”, sade han, enligt AP.

Men för en del av demonstranterna har åtstramningarna blivit det som fått bägaren att rinna över.

”Vi har ingen ekonomisk trygghet. Min man och jag är pensionerade men vi delar våra blygsamma inkomster med våra barn eftersom de är arbetslösa”, berättade demonstranten Rodica Ganea för CNN.

En annan kvinna, 64-åriga Marilena Salan, sade: ”Mina barn har universitetsexamen, men de är arbetslösa”.

Rumäniens ekonomiska
utförsbacke började 2009, ”efter åtta år av snabb ekonomisk tillväxt och en imponerande minskning av fattigdomen”, enligt Världsbankens profil av Rumänien. Den globala finanskrisen tog sedan ut sin rätt på Rumänien och avslöjade ”obalanser och ekonomiska sårbarheter i Rumäniens ekonomi”, fortsätter sammanfattningen.

Resultatet blev att ekonomin minskade med 7,1 procent och under 2009 blev Rumänien tvunget att ta ett lån på 27,5 miljarder dollar från IMF (Internationella valutafonden). Med lånet införde IMF en rad strikta åtstramningar, bland annat i den offentliga sektorn, minskade löner och stora skattehöjningar.

Översatt från engelska