Våldsamma protester mot Sarkozy
Demonstranter konfronterade polisen utanför Bastiljen i Paris sedan det stod klart att högerledaren Nicolas Sarkozy blir landets näste president. (Foto: AFP/Francois Guillot)


Kravallpolis utrymde sent på söndagskvällen Bastiljen i centrala Paris med hjälp av tårgas och vattenkanoner. Uppemot 5 000 vänsteraktivister hade samlats för att visa sin besvikelse över valresultatet.

– Sarko fascist! Poliser överallt, rättvisa ingenstans!

Slagrop mot Nicolas Sarkozy skallade sent på söndagskvällen vid Bastiljen där flera tusen Royalanhängare och andra vänsteraktivister samlats sedan det stod klart att Sarkozy vunnit det franska presidentvalet.

Medan de flesta på platsen ägnade sig åt fredliga protester mot valresultatet gick en mindre grupp på några hundra ungdomar till angrepp mot kravallpolisen med gatsten och flaskor och brände även upp några motorcyklar på platsen. Polisen svarade med att försöka mota bort både stenkastare och demonstranter med hjälp av tårgas och bitvis var luften tjock av vit, stickande rök.

Spänd stämning

Stämningen var bitvis spänd – en man som bodde i kvarteret slängdes till exempel i marken och blev slagen av kravallpolisen när han ville komma förbi avspärrningen för att ta sig hem.

Vid midnatt hade Bastiljen utrymts men även från andra, närliggande platser i Paris rapporterades om incidenter med både demonstrationer och vandalisering.

Även på andra håll i landet förekom protester mot valresultatet. I Lyon samlades bortåt 2000 personer till en spontan demonstration som löstes upp av polisen. Nordfranska Lille, sydfranska Toulouse och västfranska Nantes var några av de platser där mer eller mindre fredliga demonstrationer och protestaktioner ägde rum.

Fest vid la Concorde

Tusentals parisare firade Nicolas Sarkozys seger på Place de la Concorde. Några tittade längtande men vågade sig trots segeryran inte på att bada i fontänerna.

På den stora scenen, som Sarkozys parti UMP självsäkert började bygga upp redan på eftermiddagen, avlöste artister som tagit parti för Sarkozy varandra medan det skålades i champagne och får man anta franska viner.

Framåt midnatt dök också segerherren själv upp på scenen och sträckte ut handen till alla fransmän.

– Frankrike ska inte lämna någon utanför, lovade Sarkozy från scenen.

– Överdriv inte, hojtade en segerstursk sympatisör men den nyvalde hörde inte det och fortsatte med att lova:

– Jag ska inte göra er besviken! Den 16 maj på eftermiddagen blir är jag hela Frankrikes president.

Sedan tog han och medarbetarna gemensamt tog upp den franska nationalsången och en stor skara på Place de la Concorde stämde in.

– Han inger hopp, sade Alexandre Cernot som med kamraten Olivier Chapel stod och lyssnade.

Olivier Chapel ser Sarkozy som en energisk person med vilja att göra något, en person som kan vara bra för näringslivet. Och han är inte stöpt i samma form som den övriga politiska klassen, med elitskola som en del av paketet. Men det har inte varit självklart för honom att välja högerkandidater i de tre presidentval han röstat.

– Med Chirac förra gången fanns inget val. Le Pen var omöjlig. Och Ségolène Royal är inte seriös, säger Olivier Chapel.

Torun Börtz/TT Lars Larsson/TT


Men på andra håll firades Nicolas Sarkozy, som här i fontänen vid Place de la Concorde i Paris, på kvällen den 6 maj 2007. (Foto: AFP / Jacques Demarthon)

Men på andra håll firades Nicolas Sarkozy, som här i fontänen vid Place de la Concorde i Paris, på kvällen den 6 maj 2007. (Foto: AFP / Jacques Demarthon)