Våldsamma protester i sex kinesiska provinser under de senaste månaderna
Polisen trycker våldsamt tillbaka missnöjda folkmassor i Nanning, i Guangxiprovinsen. (Foto från privat blogg)


Social oro och storskaliga protester har brutit ut denna månad på olika platser i Kina. Trots mediatystnaden och internetcensuren som det kinesiska kommunistpartiet upprätthåller har information spridits via sociala medier.

Så här långt denna månad har sex kinesiska provinser upplevt oroligheter: Henan, Guangzhou, Zhejiang, Hubei och Inre Mongoliet. Den utlösande faktorn för varje protest har varierat, men den kinesiska regimen kan nu konstatera att missnöje och frustration som grott länge under ytan nu exploderar över hela landet.

Tusentals arga människor omringade en bensinstation i Taizhou i Zhejiangprovinsen, rapporterade Radio Free Asia. Man krävde att personalen skulle visa dokumentation gällande kompensation som betalats ut de senaste nio åren till en före detta chef för ledningen i en av byarna i området. Invånarna hade varit skeptiska till att bokföringen för kompensation för övertagande av mark skötts rätt, och misstänkte att pengarna förskingrats av den före detta bychefen och partikommittén. När man krävde en utredning blev det enda svaret från byledningen att låta gripa invånarnas representanter som kom med petitionen.

Folkmassan vid bensinstationen bestod mestadels av äldre personer och skingrades med våld på eftermiddagen den 15 juni av poliser med batonger. Ett dussintal personer greps, bland annat en bychef och andra folkvalda representanter. Situationen i Taizhou lugnade inte ner sig förrän den 16 juni då polisförstärkning kom och undantagstillstånd infördes, enligt Information Center for Human Rights and Democracy i Hongkong.

Nyheter om protester i Nanning i Guangxi den 29 april bröt också igenom internetcensuren. De lokala myndigheterna försökte att mot folks vilja riva alla fabriker och lagerlokaler i byn, vilket skulle lett till förluster på miljarder yuan för invånarna. Byborna protesterade kraftfullt mot rivningarna och tusentals gick ut på gatorna i Sanjing.

En lokalinvånare berättade för Epoch Times att när beväpnad polis sattes in skingrade de folksamlingen med tårgas och elektriska batonger mot obeväpnade bönder.

– Det var en förskräcklig syn. Polisen och de lokala myndighetsrepresentanterna var som banditer. De gaddade ihop sig och gick till attack mot en man från orten och försökte slå ihjäl honom.

Bilar, både sådana som passerade och som stod parkerade, slogs sönder av polisen, och efter att de gripit många personer började polisen gå från dörr till dörr och leta efter vuxna män.

Den 12 juni demonstrerade 400 invånare i Zhengzhou i Henanprovinsen, som var missnöjda med den kompensation de fått efter att ha blivit avhysta från sina bostäder. Mer än 1 000 poliser sattes in, vilket ledde till blodiga sammandrabbningar. Vissa bybor sade att om ingen acceptabel lösning erbjöds skulle de försöka begå kollektivt självmord.

Översatt från engelska.