"Väldigt vackert" tyckte Riksantikvarieämbetets chef
Lars Amréus, med dottern Jennifer Leissner på Cirkus i Stockholm under pausen på Shen Yun Performing Arts föreställning den 9 april. (Foto: Ming Ya/ Epoch Times)


Lars Amréus, chef för Riksantivarieämbetet, såg Shen Yuns föreställning i Stockholm på tisdagen, tillsammans med dottern Jennifer Leissner.

– Jag tycker att det är fantastiskt vackra danser. Det är en sorts harmoni i framförandet; mellan färgerna, dräkterna, danserna, rörelserna, musiken. Väldigt fint! Väldigt vackert! sade han efter att ha sett första delen av föreställningen.

– Ja, jag håller med. Jag tycker det är underbart vackert! sade Jennifer Leissner som studerar på gymnasiet.

De olika dansnumren i Shen Yuns föreställningar bygger på legender och berättelser som förts vidare från den Gule Kejsaren, genom Tang- och Song-dynastierna och till dagens Kina.

Leissner gillade särskilt numret ”Shaolinmunkar skyddar kejsaren”. Det utspelar sig under den stora Tang-dynastin, och ger en förklaring till varför munkarna i Shaolinklostret fick tillåtelse att äta kött, trots att buddhistmunkar i århundraden varit förbjudna att äta det.

Det berättas på Shen Yuns hemsida att ett av den kinesiska civilisationens särdrag är att dess historia ”oavbrutet har dokumenterats och förts vidare under 5000 år, ibland levande detaljerat”. Tack vare detta omfattande källmaterial kan Shen Yun återskapa den forntida kulturen på scen.

I Shen Yuns föreställning är Buddhor och gudomliga varelser ständigt närvarande, som de varit i det kinesiska folkets liv genom historien. Kina var tidigare känt som ”Mittens Rike” och även som ”Det gudomliga landet”.

– Vi lever ju i det lite mer sekulariserade Sverige, men det är oerhört spännande att ta del av det [den andliga kulturen], sade Amréus.

Leissner uppskattade också musiken som orkestern framförde. Shen Yuns orkester har förenat traditionella kinesiska musikinstrument   med den västerländska orkesterns storslagenhet till en sammanhängande helhet, som ger en unik upplevelse.

– Jag tycker om den här kinesiska musiken, jag tycker att det är härligt, sade hon.

– Vi önskar dem [Shen Yun] lycka till i framtiden! Absolut! Och välkomna tillbaka! avslutade Amréus.

Ming Ya och Susanne Willgren rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 till 13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org .
Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.
Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.