Våld när etiopier lämnar Somalia
När etiopiska styrkor nu dras tillbaka från Somalia ökar trycket på den tillfälliga regering som etiopierna har skyddat. (Foto:AFP/Stringer)


I takt med att etiopiska styrkor nu dras tillbaka från Somalia ökar trycket på den tillfälliga regering som etiopierna har skyddat. Minst två människor dödades i dag i en timslång eldstrid i norra Mogadishu.

Minst ett av dödsoffren var en polisman. Striden utbröt när polis strömmade till för att stoppa brottslingar som försökte kapa bilar.

I går gick beväpnade män till attack mot två polisstationer i huvudstaden. Minst fem personer skadades i stridigheterna.

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi sade i dag att en tredjedel av hans soldater ska ut ur Somalia under de kommande dagarna.

Men redan rapporteras brottsligheten ha stigit markant i Somalias ökänt våldsamma huvudstad, efter det att islamistmilis i december drevs på flykten av etiopierna. Islamisterna höll under ett antal månader förra året Mogadishu i ett järngrepp som utsatte de boende för hårda sharialagar men fick bukt med mycket av laglösheten.