Val om 100 dagar, de rödgröna leder


I dagsläget har den rödgröna oppositionen övertaget om väljarnas sympatier inför valen i september och särskilt Miljöpartiet har tagit ett rejält kliv framåt.

Om hundra dagar är det val och inför alla valtalen i sommar kom SCB:s undersökning om partisympatierna lägligt. Den ger oppositionspartiernas ledare råg i ryggen för den visar att om valet hade skett i maj månad hade de fått 50,2 procent av rösterna medan regeringspartierna hade fått 44,4 procent.

Jämfört med 2006 har de flesta partier backat förutom Moderaterna och Miljöpartiet. Miljöpartiet har tagit ett rejält kliv framåt och mer än dubblat sina väljarsympatier under den här perioden.

Eftersom det på fredag är hundra dagar kvar till valet har partierna skickat ut pressmeddelanden om möten där de presenterar vad de vill göra inför nästa valperiod eller de kommer att ha andra aktiviteter denna fredag.

Sveriges Radio och SVT har också gjort en undersökning som publicerades den 10 juni. De har undersökt vilka kandidater som tjänar mest i politiken.

Moderaterna har som förväntat flest höginkomsttagare bland sina kandidater. Men ser man på kandidaternas medelinkomster toppar Socialdemokraterna listan i riksdagen. Flest kandidater som tjänar under 100 000 kr har faktiskt Moderaterna också, medan det är hälften så många bland de socialdemokratiska riksdagskandidaterna som kommer under den inkomstnivån.

Under dessa hundra dagar som är kvar kommer säkerligen vindarna blåsa åt olika håll inom politiken och bland väljarnas partisympatier. Nästa stora kamp om makten blir under Almedalsveckan i början på juli.