Vaktbolag i Malaysia infiltreras av triader - 80 företag inblandade
Säkerhetsvakter i Malaysia posterade intill fotbolls-EM:s segerpokal 2012 som visades i köpcentret i Bandar Sunway, Malaysia, den 6 april 2012. Tjänstemän i Malaysia säger att triader infiltrerar landets vaktbolag. (Foto: MOHD RASFAN/AFP/Getty Images)


Triaderna har hittat ett intressant sätt att lura lagen: de infiltrerar helt enkelt vaktbolagen. Inrikesministeriet i Malaysia avslöjade den 21 april att närmare 80 vaktbolag i landet leds av triaderna.

Triaderna är kinesiska kriminella organisationer som är verksamma i flera länder, däribland USA och Kanada, och i hela den asiatiska regionen.

Det finns många typer av triader, av vilka några har direkt koppling till den kinesiska regimen, som till exempel Fuk Ching-ligan som verkar i New York och på andra håll. Andra opererar mer som den italienska maffian, med global verksamhet och band till korrupta tjänstemän, såsom de som nyligen avslöjades av polischefen i Guangdong i Kina.

Det är oklart vilken typ av triader som är verksamma i Malaysia, men de orsakar  lokala tjänstemän en del allvarliga problem.

Datuk Sri Mustapa Ali, ordförande i Malaysias icke-statliga Security Services Association of Malaysia, sade att nära 80 procent av Klang Valley, det område där Kuala Lumpur ligger, skyddas av triaderna.

"Låt berörda myndigheter vidta åtgärder så att den här saken kan motverkas eller elimineras. Om inga åtgärder vidtas kommer problemet att eskalera och bli ännu allvarligare", sade han, enligt malaysiska nyhetskanalen Astro Awani.

Myndigheter bildar stridsgrupp mot Triaderna

Mustapa sade att en "stridsgrupp" bildades i Malaysia för tre månader sedan där inrikesministeriet, polisen och immigrationsmyndigheterna ingår, med syfte att bekämpa triaderna.

Inrikesminister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi skickade den 20 april en varning med budskapet att de malaysiska myndigheterna inte skulle tolerera vaktbolag som säljer sin verksamhet till triaderna.

Problemet har spridit sig, rapporterade malaysiska nyhetstidningen The Rakyat Post, eftersom aktieägarna i några av vaktbolagen antingen säljer eller hyr ut sina andelar i vaktbolagen till triaderna. Triaderna, i sin tur, använder dem som bulvanföretag.

"Inte vid något tillfälle tillåts fler än 800 vaktbolag, så skyll inte på oss om deras licenser dras in", sade Ahmad Zahid.

Hans kommentarer kom efter en rad brott i Malaysia som involverade säkerhetsvakter. En 33-årig banktjänsteman blev nyligen knivskuren till döds av en säkerhetsvakt i Taman Molek. Dessförinnan, i Klang, brände ett gäng en säkerhetsvakt till döds och skadade fem andra när de attackerade en vaktpostering.

"Allmän säkerhet är av största vikt och jag har sagt till polisen att skyndsamt vidta åtgärder", sade han.

Översatt från engelska