Våg av petitioner i Peking mot juridiska orättvisor
Petitionärer framför högsta folkdomstolen i Peking. (Foto:The Epoch Times)


Flera hundra petitionärer samlades framför högsta folkdomstolen i Peking den 24 maj för att protestera mot sociala orättvisor och uppmanna domstolen att lösa flera fall av orättvisor som uppstått på andra nivåer inom rättssystemet. Protesterna ledde till ett massivt polispådrag med flera dussin bilar.

Den 22 maj hölls ett möte för att gå igenom rättsfall från domstolar runt om i Kina, där man gjorde ett uttalande om att man ska försöka lösa alla de petitionsfall om orättvisor som pågår. Meddelandet ledde till att en massa petitionärer fick hopp om att deras fall nu skulle lösas.

En kvinna från Peking, vid namn Ju var en av petitionärerna på platsen. Hennes hem revs mot hennes vilja och hon söker upprättelse. I en telefonintervju med Epoch Times runt kl 13.30 på dagen berättade hon om situationen:

– Det var mycket folk här i morse, omkring  hundra eller tvåhundra personer. Nu är det några dussin.

Hon berättade även att de som ropat slagord förts bort i bilar.

Enligt Ju var det tjugo polisbilar på platsen och en del poliser i civila kläder videofilmade petitionärer så de ska kunna ”anklaga dem för vad de vill senare”.

– Vi var hoppfulla
när vi kom. Vi väntade här men ingen tog sig an våra fall. Nu har flera domstolar i olika distrikt i Peking vägrat lösa våra problem och de har bara slingrat sig och undandragit sig allt ansvar, så fallen har samlats på hög, sade Ju.

Polisen satte upp kontrollpunkter runt högsta domstolen för att inspektera petitionärerna, som var tvungna att visa ID-handlingar för att få passera. Ämbetsmän från olika städer kom för att gripa de petitionärer som kom från deras område och skicka  dem tillbaka hem, enligt en rapport av Radio Free Asia (RFA).

Petitionären Li Lirong berättade för Epoch Times att det var mellan 300 och 400 personer vid ingången till kontoret för klagomål i Peking.

Den 24 maj rapporterade RFA att omkring 200 offer för tvångsrivning satt på marken framför besökskontoret i Peking. Dessa petitionärer protesterade mot att de inte fått de nya hus de utlovats efter att myndigheterna rivit deras hem.

RFA citerade även en rapport från ett informationscentrum för människorättsövervakning (c-wxw.com) där det stod att en manlig petitionär från Liaoningprovinsen i 40-årsåsldern misshandlades till döds av säkerhetsvakter vid Pekings södra järnvägsstation på morgonen den 22 maj.

Kroppen släpades till torget nära stationen och lämnades där i mer än en timme innan polisen kom för att undersöka den.

En petitionär sade till RFA att en man hittats död på torget nära Pekings södra järnvägsstation och att en äldre kvinna berättat att han hade misshandlats till döds.

Tvångsförflyttningar på grund av utveckling av infrastruktur eller lyxbyggen är vanligt i Kina och har blivit en källa till ilska och social oro, särskilt som de som äger marken och husen i fråga ofast inte får tillräcklig kompensation.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36294/