loadingEn våffla värmer i kylan, så här i vårens upptakt. (Foto: MARTTI KAINULAINEN/AFP)
En våffla värmer i kylan, så här i vårens upptakt. (Foto: MARTTI KAINULAINEN/AFP)
Hälsa & Livsstil

Våfflor, vår och fru i salig blandning

Mimmi Svensson, Epoch Times Sverige

Egentligen borde det nog vara omvänd ordning, med frun först, eftersom det enligt den kristna traditionen firas Jungfru Maria Bebådelsedag till helgen. Det är dagen då Ärkeängeln Gabriel förkunnade för Jungfru Maria att hon skulle föda ett gossebarn, som skulle bli sin tids frälsare. I dagligt tal blev det vårfrudagen.

Vårfrudagen som i år infaller den 25 mars, symboliserade en gång ljus och fruktbarhet. Genom lokala dialektskillnader och eventuellt slarv blev ”vårfru” fonetiskt till ”våfflor” och har med tiden blivit allmänt känd som våffeldagen. I det gamla bondesamhället markerade denna dag att ”fru vår” hade kommit efter den långa vintern. Det hade ljusnat, det var dags att ta itu med nya sysslor och hönsen hade återigen börjat lägga bra med ägg.

Våfflor har bakats av folk sedan medeltiden och fortfarande kalasas det på våfflor i alla varianter, med goda tillbehör.
Här bjuder Epoch Times-redaktionen på ett nygammalt recept, på goda och nyttiga våfflor som passar både till fest och som matigare vardagsalternativ. Allt beroende på val av tillbehör.

Dinkelvåfflor cirka 10-12 st

2 ägg
200 gr smält smör
4 ½ dl filmjölk alt mjölk
2 dl siktat mjöl av dinkel
2 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel (eller totalt 4 ½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
2 msk rårörsocker (eller vanligt strösocker)
2 tsk bakpulver
Blanda torrvaror.

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt det avsvalnade smöret och filmjölken.
Till sist vänds mjölblandningen ner. Låt gärna smeten stå kallt en stund medan våffeljärnet blir ordentligt hett.
Smörj den första laggen med lite smör och lägg i en klick smet (cirka en deciliter) på järnets mitt. Det gör inget att filsmeten är tjock, för den flyter ut när du stänger locket.
Grädda våfflorna gyllenbruna.

Serveringsförslag:
Traditionellt med sockrade våfflor, vispgrädde och sylt. Alternativt byt sylt mot nougatcrème och grädde mot turkisk yoghurt.
Glass med varmrörda hallon och blåbär är också en klassiker. Alternativt valfria bär eller varm fruktsallad med riven kokos.
Festdessert med våfflor, serveras med friterad camembertost toppad med hjortronsylt. Kan bytas mot annan god ost till exempel cheddar.

Blir det våfflor över är de utmärkta till våffeltårta med köttfärssås och som vegetariskt alternativ med svampstuvning, gratinerad med ost. Serveras med en god sallad till.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn våffla värmer i kylan, så här i vårens upptakt. (Foto: MARTTI KAINULAINEN/AFP)
En våffla värmer i kylan, så här i vårens upptakt. (Foto: MARTTI KAINULAINEN/AFP)
Hälsa & Livsstil

Våfflor, vår och fru i salig blandning

Mimmi Svensson, Epoch Times Sverige

Egentligen borde det nog vara omvänd ordning, med frun först, eftersom det enligt den kristna traditionen firas Jungfru Maria Bebådelsedag till helgen. Det är dagen då Ärkeängeln Gabriel förkunnade för Jungfru Maria att hon skulle föda ett gossebarn, som skulle bli sin tids frälsare. I dagligt tal blev det vårfrudagen.

Vårfrudagen som i år infaller den 25 mars, symboliserade en gång ljus och fruktbarhet. Genom lokala dialektskillnader och eventuellt slarv blev ”vårfru” fonetiskt till ”våfflor” och har med tiden blivit allmänt känd som våffeldagen. I det gamla bondesamhället markerade denna dag att ”fru vår” hade kommit efter den långa vintern. Det hade ljusnat, det var dags att ta itu med nya sysslor och hönsen hade återigen börjat lägga bra med ägg.

Våfflor har bakats av folk sedan medeltiden och fortfarande kalasas det på våfflor i alla varianter, med goda tillbehör.
Här bjuder Epoch Times-redaktionen på ett nygammalt recept, på goda och nyttiga våfflor som passar både till fest och som matigare vardagsalternativ. Allt beroende på val av tillbehör.

Dinkelvåfflor cirka 10-12 st

2 ägg
200 gr smält smör
4 ½ dl filmjölk alt mjölk
2 dl siktat mjöl av dinkel
2 ½ dl fullkornsmjöl av dinkel (eller totalt 4 ½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
2 msk rårörsocker (eller vanligt strösocker)
2 tsk bakpulver
Blanda torrvaror.

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt det avsvalnade smöret och filmjölken.
Till sist vänds mjölblandningen ner. Låt gärna smeten stå kallt en stund medan våffeljärnet blir ordentligt hett.
Smörj den första laggen med lite smör och lägg i en klick smet (cirka en deciliter) på järnets mitt. Det gör inget att filsmeten är tjock, för den flyter ut när du stänger locket.
Grädda våfflorna gyllenbruna.

Serveringsförslag:
Traditionellt med sockrade våfflor, vispgrädde och sylt. Alternativt byt sylt mot nougatcrème och grädde mot turkisk yoghurt.
Glass med varmrörda hallon och blåbär är också en klassiker. Alternativt valfria bär eller varm fruktsallad med riven kokos.
Festdessert med våfflor, serveras med friterad camembertost toppad med hjortronsylt. Kan bytas mot annan god ost till exempel cheddar.

Blir det våfflor över är de utmärkta till våffeltårta med köttfärssås och som vegetariskt alternativ med svampstuvning, gratinerad med ost. Serveras med en god sallad till.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024