loadingToshiba U925t ultrabook hybrid notebook kan konverteras från en kraftfull notebook till en portabel surfplatta. Hybriddatorer som Toshiba U925t kommer sannolikt att gradvis ersätta surfplattor och notebooks. (Courtesy of Toshiba)
Toshiba U925t ultrabook hybrid notebook kan konverteras från en kraftfull notebook till en portabel surfplatta. Hybriddatorer som Toshiba U925t kommer sannolikt att gradvis ersätta surfplattor och notebooks. (Courtesy of Toshiba)
Vetenskap

Vad sker inom tekniken 2013?

Joshua Philipp, Epoch Times

Med tanke på hur tekniken utvecklats de senaste åren är det rimligt att tro att vi har ett intressant år framför oss.

Den största förändringen kommer att vara hur vi interagerar med datorer. Med touchskärmar på smartphones och surfplattor infördes den mänskliga beröringen, Siri populariserade röststyrda system, och hackerkretsen har börjat göra framsteg inom tankekontrollerade datorer med EEG-headset. Röst, beröring och tanke kommer gradvis att göra tangentbord och möss sällskap som sätt att interagera med elektronik, och under 2013 kommer vi att få se en ny nivå i den här utvecklingen.

Den andra stora förändringen kommer att vara återkomsten för robotmarknaden – med start av populariseringen av drönare och robotar som leksaker.

Hybriderna rycker fram
Det är bara att inse att bärbara datorer är för tunga och klumpiga när det inte finns något bord i närheten. Men surfplattor är inte heller perfekta. Ibland behöver vi mer kraft och därför använder vi både en platta och en notebook. Och ibland måste vi helt enkelt ha ett tangentbord, och då kopplar vi på ett tangentbord på våra plattor, vilket ironiskt nog gör dem väldigt lika en notebook.

Från den här klyftan mellan plattor och notebooks framträdde hybriden. Detta är notebooks med touchskärmar som kan konverteras till plattor, som till exempel Toshiba U925t, Asus Taichi och Sony Tap 20. När man behöver en notebook blir de notebooks. När man behöver en surfplatta blir de plattor.

Hybrider är dock precis i starten av att bli praktiska, och detta är tack vare Windows 8. Det stora hindret för hybrider är operativsystemet. Ska man använda ett fullfjädrat operativsystem eller ett operativsystem som är avsett för mobila apparater och plattor? Windows 8 är både och, vilket gör det möjligt för användaren att ändra mellan ett konventionellt Windowsgränssnitt och ett nytt snyggt gränssnitt som är idealiskt för touchskärmar.

Under 2013 kan vi förvänta oss få se Microsoft dominera hybridmarknaden. Eftersom Mac OSX bara kan användas på Apple-datorer kommer Apple inte att skapa ett operativsystem för hybrider innan de släpper en hybriddator. När det gäller Google är dess operativsystem, Android, tänkt att användas i smartphones och plattor. Innan de släpper en hybrid-Chromebook är det osannolikt att de kommer att släppa ett operativsystem för hybrider.

När utvecklarna byter marknad till hybriddatorer och notebooks med touchskärmar måste dock Apple och Google följa Microsoft; annars riskerar de att hamna på efterkälken. Det är troligt att båda företagen kommer att släppa operativsystem för hybrider – i kombination med hybriddatorer – år 2014. De kan dock dyka upp redan 2013 om Microsofts hybrider konkurrerar ut deras apparater.


En kvinna har på sig ett Emotiv EPOC-headset på en pressbild.  Headsetet har 14 elektroder och använder elektroencefalografi -teknik (EEG) vilket gör det möjligt för användarna att interagera med datorer med sina tankar och känslor. (Courtesy of Emotiv)

En kvinna har på sig ett Emotiv EPOC-headset på en pressbild. Headsetet har 14 elektroder och använder elektroencefalografi -teknik (EEG) vilket gör det möjligt för användarna att interagera med datorer med sina tankar och känslor. (Courtesy of Emotiv)

EEG och tankestyrda datorer
När Emotiv 2008 lanserade EPOC stöddes den av en ny vision om interaktion mellan människor och datorer. Headsetet med 14 elektroder använder elektroencefalografi (EEG) för att detektera de elektriska signaler som sänds ut från hjärnan och översätter dessa till datorkommandon. Detta gör det möjligt för användarna att styra sina datorer med tankar, känslor och fina rörelser.

För bara 300 dollar skulle EPOC göra EEG-tekniken till vardagsteknik. Man var dock alltför långt före sin tid. Det avfärdades som science fiction snarare än ett praktiskt redskap.

Trots att den bredare marknaden aldrig tog till sig EEG-tekniken hölls den vid liv av den amerikanska militären, hälsoforskare och en liten krets av mjukvaruutvecklare. Uppfinningarna från den här kretsen har tagit EEG-systemen till allmänhetens ljus.

Filmer på människor som använder tankestyrda proteser har fått stor spridning. Forskare från bland annat CNRS-AIST Joint Robotics Laboratory skapar tankestyrda robotar som kan användas som verkliga avatarer av förlamade människor.

Och nu är ett nytt hippt EEG-huvudband på väg ut på marknaden. Efter att ha nästan fördubblat sin målsättning på hemsidan Indiegogo som tar in pengar från allmänheten har MUSE som målsättning att göra EEG-systemen inte bara praktiska utan även snygga.

Med sina fyra elektroder sänder MUSE data från ens hjärnvågor till ens smartphone eller surfplatta och visar hur ens hjärna presterar, ungefär som en monitor för hjärtrytm. MUSE är också öppet för mjukvaruutvecklare, och ju mer man använder det, desto mer precist blir det. InteraXon, företaget bakom MUSE, arbetar med stödjande teknik som kommer att göra det möjligt att använda MUSE med deras telefoner eller TV – som kanske kan stänga av TV:n åt dem om de faller i sömn.

Under 2013 kommer EEG-tekniken dra till sig mer uppmärksamhet, även om det sannolikt inte kommer att nå den breda massan förrän 2015. Sjukvårdssystem som använder EEG-tekniken kommer att bli mer framträdande under 2013, speciellt bland förlamade människor och för enskilda individer, tack vare den växande skaran av oberoende utvecklare.


Apple iPhones visas bredvid en Apple iPad på en pressbild. Apples integration av Siri i iPhone 4S har hjälpt till att popularisera röststyrd mjukvara. (Courtesy of Apple)

Apple iPhones visas bredvid en Apple iPad på en pressbild. Apples integration av Siri i iPhone 4S har hjälpt till att popularisera röststyrd mjukvara. (Courtesy of Apple)

Röststyrning
Röststyrd mjukvara är på inget sätt nytt. Mjukvaruutvecklare som Nuance har arbetat med det i åratal, Microsoft Word 2002 hade röststyrda funktioner och även vissa mobiltelefoner före de smarta telefonerna hade inbyggd röststyrning. Men det blev inte så mycket av tekniken tills Apple integrerade Siri i iPhone 4S 2011.

Siri förändrade landskapet för röststyrning, även om systemet inte gjorde mycket om ens något jämfört med befintliga system. Siri började också som en app i App Store och var tillgänglig på alla modeller av iPhone. Siris popularitet fick dock fart genom smart marknadsföring, och charmen låg i den nästan perfekta integrationen med iPhone 4S.

Vid sidan av populariseringen av Siri växer även populariteten för röststyrningssystem på andra plattformar, bland annat Android.

2013 kan röststyrningssystem förväntas bli mer populära på smartphones och surfplattor. När människor blir mer vana vid voice-to-text-system, och möjligheten att styra datorfunktioner med rösten, kan man förvänta sig att röststyrning kommer att växa och bli mer populärt på bärbara datorer och notebooks tidigt under 2014.


En sexbent robot från ArcBotics står på ett bord på New York Hall of Science i New York den 29 september 2012. Robotar blir alltmer populära tack vare gör-det-själv-kretsen. (Joshua Philipp/The Epoch Times)

En sexbent robot från ArcBotics står på ett bord på New York Hall of Science i New York den 29 september 2012. Robotar blir alltmer populära tack vare gör-det-själv-kretsen. (Joshua Philipp/The Epoch Times)

Robotarnas återkomst
2008 var hemrobotmarknaden på väg att slå igenom. Robotar som RovioWowWee skulle göra det möjligt att besöka familjen eller kontoret när man var bortrest. Företag som iRobot släppte robotar som kunde hjälpa till i huset med städning och dammsugning.

Marknaden för hushållsrobotar krossades av finanskrisen. Men utvecklingen fortsatte tack vare oberoende utvecklare och den amerikanska militärens ökande intresse för drönare och bombröjningsrobotar.

Nu börjar marknaden återvända, dock i en väldigt annorlunda riktning än man trodde 2008. 2013 kommer drönare och robotar bli mer populära som leksaker. Den enorma framgången för den lilla roboten Robot Dragonfly på pengainsamlingssidan Indiegogo är ett bevis för detta. Robot Dragonfly har fått in 950 000 dollar, att jämföra med målet på 110 000 dollar.

Robot Dagonfly är stor som en handflata och kan sväva och flyga runt. Den är avsedd att användas för flygfoton, nya spelformer och hemsäkerhet. Liknande hushållsdrönare kommer fram med liknande syften och ersätter gårdagens fjärrstyrda helikoptrar. Drönare är också på väg från avlägsna militära slagfält till den lokala polisen och till gränsstationer.

Samtidigt arbetar gör-det-självare hårt med att utveckla egna robotar, tack vare ett system med öppen källkod vid namn Arduino och en hängiven krets som är öppna för att dela med sig av sin utveckling. Detta har lett till robotleksaker från småföretag som ArcBotics, och böcker som ”Make an Arduino-Controlled Robot”, av Michael Margolis.

Drönare och robotar kommer att bli vanligare som hushållsleksaker 2013, och när barnen får dem att flyga runt i parkerna kommer de att växa i popularitet. Och när populariteten växer kommer sannolikt under följande år oberoende utvecklare och små företag bygga vidare på befintlig teknologi och hitta användningsområden för robotar och drönare för uppgifter i hushållen.

Översatt från engelska

Mest lästa

Rekommenderat

loadingToshiba U925t ultrabook hybrid notebook kan konverteras från en kraftfull notebook till en portabel surfplatta. Hybriddatorer som Toshiba U925t kommer sannolikt att gradvis ersätta surfplattor och notebooks. (Courtesy of Toshiba)
Toshiba U925t ultrabook hybrid notebook kan konverteras från en kraftfull notebook till en portabel surfplatta. Hybriddatorer som Toshiba U925t kommer sannolikt att gradvis ersätta surfplattor och notebooks. (Courtesy of Toshiba)
Vetenskap

Vad sker inom tekniken 2013?

Joshua Philipp, Epoch Times

Med tanke på hur tekniken utvecklats de senaste åren är det rimligt att tro att vi har ett intressant år framför oss.

Den största förändringen kommer att vara hur vi interagerar med datorer. Med touchskärmar på smartphones och surfplattor infördes den mänskliga beröringen, Siri populariserade röststyrda system, och hackerkretsen har börjat göra framsteg inom tankekontrollerade datorer med EEG-headset. Röst, beröring och tanke kommer gradvis att göra tangentbord och möss sällskap som sätt att interagera med elektronik, och under 2013 kommer vi att få se en ny nivå i den här utvecklingen.

Den andra stora förändringen kommer att vara återkomsten för robotmarknaden – med start av populariseringen av drönare och robotar som leksaker.

Hybriderna rycker fram
Det är bara att inse att bärbara datorer är för tunga och klumpiga när det inte finns något bord i närheten. Men surfplattor är inte heller perfekta. Ibland behöver vi mer kraft och därför använder vi både en platta och en notebook. Och ibland måste vi helt enkelt ha ett tangentbord, och då kopplar vi på ett tangentbord på våra plattor, vilket ironiskt nog gör dem väldigt lika en notebook.

Från den här klyftan mellan plattor och notebooks framträdde hybriden. Detta är notebooks med touchskärmar som kan konverteras till plattor, som till exempel Toshiba U925t, Asus Taichi och Sony Tap 20. När man behöver en notebook blir de notebooks. När man behöver en surfplatta blir de plattor.

Hybrider är dock precis i starten av att bli praktiska, och detta är tack vare Windows 8. Det stora hindret för hybrider är operativsystemet. Ska man använda ett fullfjädrat operativsystem eller ett operativsystem som är avsett för mobila apparater och plattor? Windows 8 är både och, vilket gör det möjligt för användaren att ändra mellan ett konventionellt Windowsgränssnitt och ett nytt snyggt gränssnitt som är idealiskt för touchskärmar.

Under 2013 kan vi förvänta oss få se Microsoft dominera hybridmarknaden. Eftersom Mac OSX bara kan användas på Apple-datorer kommer Apple inte att skapa ett operativsystem för hybrider innan de släpper en hybriddator. När det gäller Google är dess operativsystem, Android, tänkt att användas i smartphones och plattor. Innan de släpper en hybrid-Chromebook är det osannolikt att de kommer att släppa ett operativsystem för hybrider.

När utvecklarna byter marknad till hybriddatorer och notebooks med touchskärmar måste dock Apple och Google följa Microsoft; annars riskerar de att hamna på efterkälken. Det är troligt att båda företagen kommer att släppa operativsystem för hybrider – i kombination med hybriddatorer – år 2014. De kan dock dyka upp redan 2013 om Microsofts hybrider konkurrerar ut deras apparater.


En kvinna har på sig ett Emotiv EPOC-headset på en pressbild.  Headsetet har 14 elektroder och använder elektroencefalografi -teknik (EEG) vilket gör det möjligt för användarna att interagera med datorer med sina tankar och känslor. (Courtesy of Emotiv)

En kvinna har på sig ett Emotiv EPOC-headset på en pressbild. Headsetet har 14 elektroder och använder elektroencefalografi -teknik (EEG) vilket gör det möjligt för användarna att interagera med datorer med sina tankar och känslor. (Courtesy of Emotiv)

EEG och tankestyrda datorer
När Emotiv 2008 lanserade EPOC stöddes den av en ny vision om interaktion mellan människor och datorer. Headsetet med 14 elektroder använder elektroencefalografi (EEG) för att detektera de elektriska signaler som sänds ut från hjärnan och översätter dessa till datorkommandon. Detta gör det möjligt för användarna att styra sina datorer med tankar, känslor och fina rörelser.

För bara 300 dollar skulle EPOC göra EEG-tekniken till vardagsteknik. Man var dock alltför långt före sin tid. Det avfärdades som science fiction snarare än ett praktiskt redskap.

Trots att den bredare marknaden aldrig tog till sig EEG-tekniken hölls den vid liv av den amerikanska militären, hälsoforskare och en liten krets av mjukvaruutvecklare. Uppfinningarna från den här kretsen har tagit EEG-systemen till allmänhetens ljus.

Filmer på människor som använder tankestyrda proteser har fått stor spridning. Forskare från bland annat CNRS-AIST Joint Robotics Laboratory skapar tankestyrda robotar som kan användas som verkliga avatarer av förlamade människor.

Och nu är ett nytt hippt EEG-huvudband på väg ut på marknaden. Efter att ha nästan fördubblat sin målsättning på hemsidan Indiegogo som tar in pengar från allmänheten har MUSE som målsättning att göra EEG-systemen inte bara praktiska utan även snygga.

Med sina fyra elektroder sänder MUSE data från ens hjärnvågor till ens smartphone eller surfplatta och visar hur ens hjärna presterar, ungefär som en monitor för hjärtrytm. MUSE är också öppet för mjukvaruutvecklare, och ju mer man använder det, desto mer precist blir det. InteraXon, företaget bakom MUSE, arbetar med stödjande teknik som kommer att göra det möjligt att använda MUSE med deras telefoner eller TV – som kanske kan stänga av TV:n åt dem om de faller i sömn.

Under 2013 kommer EEG-tekniken dra till sig mer uppmärksamhet, även om det sannolikt inte kommer att nå den breda massan förrän 2015. Sjukvårdssystem som använder EEG-tekniken kommer att bli mer framträdande under 2013, speciellt bland förlamade människor och för enskilda individer, tack vare den växande skaran av oberoende utvecklare.


Apple iPhones visas bredvid en Apple iPad på en pressbild. Apples integration av Siri i iPhone 4S har hjälpt till att popularisera röststyrd mjukvara. (Courtesy of Apple)

Apple iPhones visas bredvid en Apple iPad på en pressbild. Apples integration av Siri i iPhone 4S har hjälpt till att popularisera röststyrd mjukvara. (Courtesy of Apple)

Röststyrning
Röststyrd mjukvara är på inget sätt nytt. Mjukvaruutvecklare som Nuance har arbetat med det i åratal, Microsoft Word 2002 hade röststyrda funktioner och även vissa mobiltelefoner före de smarta telefonerna hade inbyggd röststyrning. Men det blev inte så mycket av tekniken tills Apple integrerade Siri i iPhone 4S 2011.

Siri förändrade landskapet för röststyrning, även om systemet inte gjorde mycket om ens något jämfört med befintliga system. Siri började också som en app i App Store och var tillgänglig på alla modeller av iPhone. Siris popularitet fick dock fart genom smart marknadsföring, och charmen låg i den nästan perfekta integrationen med iPhone 4S.

Vid sidan av populariseringen av Siri växer även populariteten för röststyrningssystem på andra plattformar, bland annat Android.

2013 kan röststyrningssystem förväntas bli mer populära på smartphones och surfplattor. När människor blir mer vana vid voice-to-text-system, och möjligheten att styra datorfunktioner med rösten, kan man förvänta sig att röststyrning kommer att växa och bli mer populärt på bärbara datorer och notebooks tidigt under 2014.


En sexbent robot från ArcBotics står på ett bord på New York Hall of Science i New York den 29 september 2012. Robotar blir alltmer populära tack vare gör-det-själv-kretsen. (Joshua Philipp/The Epoch Times)

En sexbent robot från ArcBotics står på ett bord på New York Hall of Science i New York den 29 september 2012. Robotar blir alltmer populära tack vare gör-det-själv-kretsen. (Joshua Philipp/The Epoch Times)

Robotarnas återkomst
2008 var hemrobotmarknaden på väg att slå igenom. Robotar som RovioWowWee skulle göra det möjligt att besöka familjen eller kontoret när man var bortrest. Företag som iRobot släppte robotar som kunde hjälpa till i huset med städning och dammsugning.

Marknaden för hushållsrobotar krossades av finanskrisen. Men utvecklingen fortsatte tack vare oberoende utvecklare och den amerikanska militärens ökande intresse för drönare och bombröjningsrobotar.

Nu börjar marknaden återvända, dock i en väldigt annorlunda riktning än man trodde 2008. 2013 kommer drönare och robotar bli mer populära som leksaker. Den enorma framgången för den lilla roboten Robot Dragonfly på pengainsamlingssidan Indiegogo är ett bevis för detta. Robot Dragonfly har fått in 950 000 dollar, att jämföra med målet på 110 000 dollar.

Robot Dagonfly är stor som en handflata och kan sväva och flyga runt. Den är avsedd att användas för flygfoton, nya spelformer och hemsäkerhet. Liknande hushållsdrönare kommer fram med liknande syften och ersätter gårdagens fjärrstyrda helikoptrar. Drönare är också på väg från avlägsna militära slagfält till den lokala polisen och till gränsstationer.

Samtidigt arbetar gör-det-självare hårt med att utveckla egna robotar, tack vare ett system med öppen källkod vid namn Arduino och en hängiven krets som är öppna för att dela med sig av sin utveckling. Detta har lett till robotleksaker från småföretag som ArcBotics, och böcker som ”Make an Arduino-Controlled Robot”, av Michael Margolis.

Drönare och robotar kommer att bli vanligare som hushållsleksaker 2013, och när barnen får dem att flyga runt i parkerna kommer de att växa i popularitet. Och när populariteten växer kommer sannolikt under följande år oberoende utvecklare och små företag bygga vidare på befintlig teknologi och hitta användningsområden för robotar och drönare för uppgifter i hushållen.

Översatt från engelska

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024