Vad ska hända i Ukraina
En man håller upp en EU-flagga utanför det forna presidentresidentet strax utanför Kiev, den 22 februari 2014. (Foto: Genya Savilov /AFP)


Redan på tisdag ska en ny regering presenteras i Ukraina. Parlamentet ska enas om en bred samlingsregering som ska styra Ukraina fram till valet i maj.

Under söndagen röstade parlamentet för fullt för att avsätta gamla ministrar och upprätta en ny maktstruktur. Enligt en omröstning får talmannen Oleksander Turtjynov, tills vidare presidentens befogenheter.

Oleksander Turtjynov är nära medarbetare till Julia Tymosjenko som släpptes ur fängelset på lördagen. Bara några timmar senare talade hon, sittande i rullstol, till folkmassan på Självständighetstorget i Kiev.

Kyiv Post skriver att Julia Tymosjenko inte kommer att ställa upp i valet.

”Jag blev förvånad över att jag erbjöds att kandidera till premiärminister i Ukraina. Ingen har talat med mig om det. Tack för stödet, men överväg inte mig som regeringschef”, ska hon ha sagt i ett uttalande på partiets webbsida.

Beslutet att inte ställa upp som premiärministerkandidat välkomnas av många demonstranter på Självständighetstorget.

”Tymosjenko har haft chansen förr, men misslyckats”, sade en man till Svt.

”Nu måste Majdan och demonstranterna få styra. Jag vill se unga och okorrumperade politiker”, sade en pensionerad kvinna.

Utrikesministern Leonid Kozjara har avsatts. Han deltog i diskussionerna med utländska makter när Janukovytj beslutade sig för att inte underteckna avtalet med EU utan istället återknyta ekonomiska band med Ryssland. Det är en av de bakomliggande orsakerna som startade upproret i Ukraina. Något namn på ny utrikesminister har ännu inte nämnts.

Reuters rapporterade att den sparkade riksåklagaren Viktor Psjonka och före detta skatteministern Oleksandr Klymenko ska gripas. Båda står Janukovytj nära och uppges ha försökt fly landet i lördags kväll.

I en annan omröstning beslutades att Janukovytjs överdådiga residens Mezjyhirja ska beslagtas av staten. Tusentals ukrainare köar nu, för att med fascination och avsky, få se godset och ägorna.

Frågan är vad som händer sedan. Ingen tycks veta var den avsatte presidenten finns eller vad han har i kikaren. På lördagskvällen ska han ha försökt lämna landet i ett chartrat plan från staden Donetsk i östra Ukraina. Men planet nekades startillstånd.

Ukraina är ett splittrat land. I de östra regionerna och på Krim-halvön är många lojala med Janukovytj och Ryssland. Medan folket i de västra regionerna vill ha samarbete med väst och EU-medlemsskap.

EU och Internationella valutafonden (IMF) har sagt att de är redo att gå in med stödpaket och lån för att hjälpa Ukraina ut ur krisen. Samtidigt har Ryssland fryst sitt andra stödköp av ukrainska euroobligationer, till ett värde av 13 miljarder kronor, tills dess att en ny regering har utsetts.

Internationella valutafonden har dåliga erfarenheter av tidigare hjälpinsatser i Ukraina, 2008 och 2010. Men IMF-chefen Christine Lagarde säger sig vara redo att hjälpa igen.

USA:s vice utrikesminister Bill Burns ska inom kort åka till Kiev. Enligt den tidigare amerikanska ambassadören i Ukraina, Steven Pifer, ser Putin alla försök att knyta Ukraina närmare Europa som sabotage.

I en intervju med Chicago Tribune säger han att ”Ryssland bryr sig mer om att förlora Ukraina än vad Europa bryr sig om att vinna det”, enligt TT.