Vad har hänt med den äkta kinesiska medicinen? Del 2
Porträtt av Li Shizhen (1518-1593) när han samlar medicinalväxter. Han var även känd som Li Dong Bi och skrev ”Compendium of Materia Medica”. (Med tillstånd av Zhang Cuiying)


– Nu för tiden är medicinen integrerad, inte riktigt västerländsk och inte riktigt österländsk, säger  Yu Hong Chao, läkaren i traditionell kinesisk medicin, som tror att den kinesiska regimen tvingar utvecklingen av den västerländska medicinen på det kinesiska medicinska systemet.

– Hälften av det som lärs ut är kinesisk medicin och den andra hälften är västerländsk medicin, säger han och tillägger att det här så småningom kommer att utrota den traditionella kinesiska medicinen.

– Det kommer att finnas halv-kinesisk medicin. Det [nutida praxis] handlar bara om att lära andra hur man bereder örterna eller hur man studerar böckerna, men utan någon verklig klinisk erfarenhet. Det är bara ett fåtal som verkligen förstår sjukdomarna och kan bota dem,  säger Yu.

Bestämmelsen som snabbt ändrade på den traditionella kinesiska medicinen började gälla 1999. Liksom Yu har många praktiserande läkare mycket kunskap och stor skicklighet men når inte upp till bestämmelsernas krav. Det är därför som lärlingar till stora mästare ofta registreras som practicerande läkare, men deras mästare står bara skrivna som läkare.

Enligt regelverket för kinesisk medicin, kan en som är ”skriven som läkare” inte skriva intyg för sjukskrivning eller skriva ut recept. Hans status är densamma som för en legitimerad sjuksköterska inom sjukvården. Yu är mycket orolig att den traditionella kinesiska medicinen snart ska försvinna för gott. Olyckligtvis är många kineser inte ens medvetna om vad som hänt med deras egen kultur.

Yu beskriver det som han ser som äkta medicin.

– Man har genuina färdigheter inom kinesisk medicin. Det finns en uppriktig avsikt att bota patienter och när ens egen förmåga är begränsad finns det en ärlighet att rekommendera patienter att gå till andra läkare.

– Om en läkare kan bota 6 av 10 patienter är han en förstklassig läkare. Om han inte botar någon alls eller bara en, då vet han inte hur man botar sjukdomar. Om en läkare inte kan bota sjukdomar, vad gör han då för nytta?, sade Yu.

– Jag, till exempel, skickade tio patienter till en läkare och han botade dem alla. Det är en förstklassig läkare inom kinesisk medicin. Ett tillstånd som Bechterews sjukdom kan inte botas med västerländsk medicin, men äkta kinesisk medicin kan hjälpa till att förbättra tillståndet med över 80 procent, sade han.

– Det finns många bra läkare inom kinesisk medicin, men olyckligtvis är de inte godkända och kan därför inte praktisera.

Det är sorgligt för Yu att se hur många patienter letar överallt för att hitta en riktig läkare inom kinesisk medicin, utan att lyckas, och sedan behöva drabbas av negativa konsekvenser.

Genuina läkare har som mål att rädda människor i stället för att tjäna pengar på dem. På en vägg i Yus klinik står hans mästares ord klart och tydligt: ”Rabatt eller gratis för de fattiga”.

Yu sade att han måste följa sin mästares undervisning, men han beklagade också den moraliska nedgången hos folk nu för tiden där en del människor inte ens ringer och uttrycker sin tacksamhet när de har fått sin sjukdom botad.

Enligt statistiken låg Hong Kong 2010 på andra plats i världen vad gäller medellivslängd. Yu tror att det beror på att Hong Kong hade riktiga läkare inom kinesisk medicin.

– Många andra länder har bättre miljö, mat och luft, men de kan inte jämföras med Hong Kong. När läkare inom kinesisk medicin försvinner kommer Hong Kongs medellivslängd också att gå nedåt, sade han.

För att föra vidare sina förfäders arv av den forna kinesiska medicinen, grundade Yu “Förening för bevarande av gammal kinesisk medicin” (Preserving Ancient Chinese Medicine Association), en icke-vinstdriven, välgörenhetsorganisation. Han hoppas kunna bevara och föra vidare den 5 000 år gamla traditionella kinesiska medicinen.

När Yu först drog igång föreningen var han svarthårig. Nu, bara några år senare, har håret blivit grått. Det är ett tufft jobb för en äldre läkare att gå på möten och protestera på gatorna. Men en gammal läkare i kinesisk medicin kan inte heller stanna hemma och njuta av livet, eftersom han behöver sprida informationen och tjäna samhället.

Under de senaste tio åren har Yu stått upp för att förtydliga förvrängda rapporter om kinesisk medicin. Han hoppas att Hong Kongs invånare kommer att uppskatta det sanna värdet av kinesisk medicin.

– En del sjukdomar kan inte botas med västerländsk medicin och livet är definitivt bättre med flera val, sade han.

Översatt från engelska

Källa: Kan Zhong Guo