Vad har hänt det försvunna planet?
Indonesiska flygvapnets personal flyger ett C-130 Hercules flygplan över Javahavet under räddningsinsatser för saknade Air Asia-flyget, QZ850, den 29 december 2014. (Foto: Bay Ismoyo / AFP / Getty Images)


Nu har det hänt igen, ett asiatiskt flygplan har plötsligt försvunnit från radarn. Ett plan från lågprisflygbolaget Air Asia var på väg från indonesiska Surubaya till Singapore när det plötsligt förlorade kontakten med trafikkontrollen.

Ombord på planet fanns 162 personer, 155 passagerare och besättning. 137 vuxna, 17 barn och ett spädbarn. När det försvann från radarn befann sig planet ovanför Javasjön utanför Indonesien.

Enligt flygbolaget befann sig planet på inplanerad rutt när piloten bad att få stiga till 11 000 meter istället för 10 000 på grund av oväder. Begäran avslogs då det fanns risk för kollision med ett annat plan. Strax efter bröts kontakten och planet försvann från radarskärmarna.

Planet hade bara bränsle för omkring fyra och en halv timmes flygning.

Ligger troligen på havsbotten

Nyhetsbyrån BBC skriver att ledningen för sökarbetet i Indonesien säger att det saknade planet, Air Asia Indonesia flight QZ8501 troligen har störtat och ligger på havets botten.

Australiska sökplan har sett objekt som kan vara vrakdelar från det försvunna planet. De upptäcktes i havet 112 mil från platsen där planet förlorade kontakten, nära ön Nangka, uppger en befälhavare för Jakartas flyg Rear Marshal till nyhetsbyrån AP.

En helikopter har dessutom sett olja på två ställen i havet öster om ön Belitung. Om den kommer från det saknade planet är dock oklart. SVT: s utsände Henrik Silver på plats i Singapore skriver att man nu betraktar allt hopp som ute. Och man arbetar nu efter teorin att vädret spelade en avgörande roll för att olyckan kunde inträffa.

Behöver hjälp i sökarbetet

Det är relativt grunda vatten i sökområdet. Och signalerna från planets svarta låda bör kunna tas emot till skillnad från det område där flygplanet från från Air Malaysia, MH 370 försvann i mars. Det är också ett relativt begränsat område. Men räddningschefen Soelistyo konstaterade vid en presskonferens att Indonesien inte har rätt utrustning för att hämta upp planet från havsdjupet. Utrikesdepartementet kommer därför att kontakta länder som erbjudit hjälp, som USA, Storbritannien och Frankrike.

Det finns stora hjälpresurser i området. Singapore, Malaysia och Australien bistår med flyg och fartyg i sökandet. Ett ubåtsjaktflygplan från Australien som har utrustning för att plocka upp signaler under ytan har också satts in, säger Henrik Silver på SVT.

Tragiskt flygår

2014 har varit ett år fyllt av tragedier för Asiens flygbolag. Särskilt Malaysian Airlanes vars plan MH 370 försvann under en flygning från Kuala Lumpur till Peking i mars med 239 passagerare och besättning har fortfarande inte återfunnits.

Flight MH 17 sköts ner över Ukraina i juli med 298 passagerare ombord.